• Informacje na temat:

    zupa-czosnkowa-z-chlebem

Przepisy na temat: zupa-czosnkowa-z-chlebem
  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...cebulę, dodaj pomidory, ocet, przyprawy, czosnek. Zmiksuj. Ciasto posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa i pieczarki. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.  Zupa fasolowa Sposób...

  • Do dania użyłam gołąbków wcześniej zamrożonych. Zrobiłam je w sosie pomidorowym, podane z chlebem.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...wielkanocny czy barszcz? Żurek i barszcz biały – na pierwszy rzut oka wyglądają jak dwie krople wody! Możemy się jednak pokusić o małe podsumowanie. Pierwszy wniosek - żurek to zupa na zakwasie żytnim...

  • Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa czosnkowa. Bazowałam na przepisie Ewy Wachowicz, ale wprowadziłam trochę swoich modyfikacji, a efekt tego taki, ze zupa na stałe wchodzi do domowego menu. ;)

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale...

  • Najlepiej smakuje z młodego, aromatycznego czosnku-oczywiście z własnego ogrodu.

  • ..., a jak smakują! •Smaczny smalec podawany z wiejskim, świeżutkim chlebem to jest to! Szczególnie, gdy raczymy się alkoholem, to takie tłuste co nieco pozwoli nam na uchronienie się przed zgubnymi...

  • Szybka, smaczna i zdrowa.

  • Niedźwiedzia specjalność

    Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

  • Pyszna i aromatyczna

Artykuły na temat: zupa-czosnkowa-z-chlebem
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Ziemniak. Trufla północy

    ...pyrze pomnik.  Tymczasem profesor Jan Miodek z Wrocławia twierdzi, że najlepszą nazwą na tak popularne w Polsce podziemne bulwy nie są ani pyry, ani ziemniaki, tylko jednak kartofle, bo przecież jest zupa...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Czosnek w kuchni

    Czosnek to wspaniały dodatek do wszystkich dań, a szczególnie do zup, mięs, zapiekanek, pieczywa, sosów i dipów. Jedzmy go jesienią, bo wzmacnia organizm. Pewnie nie podejrzewasz, że zupa czosnkowa to wspaniała alternatywa dla wegetarian. Czosnek i pomidory nadadzą jej ostry, wyjątkowy smak. Do czosnkowego bulionu potrzebujesz kilku główek czosnku, cebulę, pietruszkę, selera, marchew i pomidory...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Odkryj swoją kulinarną osobowość z limitowaną edycją etykiet przyprawy MAGGI!

    Przyprawa w płynie MAGGI od ponad 120 lat towarzyszy nam w codziennej kuchni. Już kilka jej kropel wystarczy, aby nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Możemy dodawać ją do zup, sosów, dań mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości jest naprawdę wiele. Nieważne czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w gotowaniu czy jesteś już kulinarnym ekspertem, MAGGI jest dla wszystkich! Teraz przyprawa dostępna jest z 3 wyjątkowymi, limitowanymi etykietami. Wybierz tę, która...

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...

  • Święto smaku

    ...powietrze. Wstaw pasztet do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, krój po całkowitym wystygnięciu. Zupa krem z kalarepki (dla 6 osób) Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności: 2  Składniki...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...