• Informacje na temat:

    zupa czosnek parmezan

Przepisy na temat: zupa czosnek parmezan
  • Zupa z klopsikami z indyka

    Aby przygotować klopsiki w dużej misce połącz zmielonego indyka, bułkę tartą, jajko, pietruszkę, czosnek, sól i parmezan. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy(...) bulion od warzyw. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia...

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów

    Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

  • Pysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą

  • Zupa włoska

    Sposób przygotowania 1. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, por, paprykę, seler i marchewkę. Przypraw. Zalej wrzątkiem. Dodaj kukurydzę. Gotuj 10 minut.  2. Mięso wymieszaj z przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Dodaj do zupy. Wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj, gotuj 20 minut. Posyp parmezanem. 

  • zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło i na letnio, można ją podać z grzankami, makaronem, ryżem................SMACZNEGO!!!

  • Zupa minestrone

    ...2 ząbki czosnku puszka cieciorki 300 g szpinaku 150 g zielonej fasolki ew. kilka strączków fasolki szparagowej parmezan sól pieprz Przygotowanie: 1. Wlej oliwę do dużego garnka. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek. Podsmaż, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, łodygi selera, groszek, fasolkę  oraz zmiażdżony czosnek. Duś ok...

  • Bardzo łatwa w przyrządzeniu i niedroga zupa. Jest mocno sycąca, dlatego z powodzeniem możemy na obiad zaplanować jedno danie. Podaję ją z grzankami, posiekaną rukolą i oryginalnymi chipsami z parmezanu.

  • Zupa krem

    ...z bardzo zimną wodą i odcedź. Do bulionu wrzuć pozostałe części szparagów i gotuj tak długo, aż będą miękkie (6-8 min). W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 1-2 min. Całość przełóż do rondla z ugotowanymi szparagami, dodaj listki bazylii i podgrzewaj ok. 2 min. Gdy zupa nieco przestygnie, rozdrobnij ją blenderem. Dodaj...

  • Uwielbiam dania, które robi się tak szybko i w dodatku tak dobrze smakują. W zaledwie 15-cie minut przygotowałam bardzo pyszną, kremową i sycącą zupę. Charakterystyczny smak parmezanu świetnie komponuje się z delikatnymi pierożkami wypełnionymi szpinakiem i ricottą. Dodatek chrupiących włoskich orzechów znacznie poprawia teksturę dania.

Artykuły na temat: zupa czosnek parmezan
  • Zupa paprykowa z klopsikami

    Przygotowanie: Paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, chili i ziemniaki wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 30 minut, aż zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, cebulę i czosnek posiekaj, a ziemniaki pokrój. Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 15-20 minut. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietanę i przypraw do...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Toskańska zupa pomidorowa

    Zupa pomidorowa ma wielu zwolenników. Taki sposób przyrządzenia nada jej niezwykłego smaku, dzięki któremu możesz poczuć śródziemnomorski klimat.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Wiosenna zupa krem ze szparagów

    ....  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć (zielonych nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek(...). Lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować na krem. Podgrzać, podawać z grzankami, parmezanem i ziarnami. Zobacz także:

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Zupa czosnkowa

    Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są niezwykle zdrowe. Zupa czosnkowa z pomidorami Składniki na 4 porcje: 4 główki czosnku, 3 pomidory, duża cebula, 3 gałązki selera naciowego (można użyć selera w korzeniu), 1 korzeń pietruszki, pół...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Spaghetti z papryczką chili i oliwkami

    Czosnek niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...