• Informacje na temat:

    zupa czosnek i cebula

Przepisy na temat: zupa czosnek i cebula
  • Regeneracja na talerzu - zupa, czosnek i ciasto

    Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym "lekiem" jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Zupa pół na pół

    Część czerwona 1. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę z czosnkiem do lekkiego zrumienienia. 2. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz obraną marchewkę pokrojoną na mniejsze części. 3. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, studzimy, obieramy. Miąższ kroimy na kawałki, wycinamy twarde części, miąższ dorzucamy do...

  • Cebule świetnie smakuje z farszem

  • Zupa meksykańska

    ..., podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki. 3. W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem...

  • CZY WIECIE, ŻE Z SAMEGO CZOSNKU LUB CEBULI TEŻ MOŻNA PRZYGOTOWAĆ WYŚMIENITE DANIA? I SĄ TO NIE TYLKO PROPOZYCJE DLA SAMOTNIKÓW. JEŚLI BOICIE SIĘ SILNEGO AROMATU POTRAW, WYSTARCZY, ŻE POCZĘSTUJECIE NIMI TAKŻE WSZYSTKICH WOKÓŁ

  • Dwukolorowa zupa

    Część pomidorowa 1. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę z czosnkiem do lekkiego zrumienienia. 2. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz obraną marchewkę pokrojoną na mniejsze części. 3. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, studzimy, obieramy. Miąższ kroimy na kawałki, wycinamy twarde części, miąższ dorzucamy...

  • Tanie, szybkie, proste i bardzo smaczne

  • Wiosenna zupa z rzodkiewek? Dlaczego nie?

    ...i paznokcie. Takie superfood jak rzodkiewka warte jest tego, by z aktora drugoplanowego w naszych popisach kulinarnych uczynić je aktorem pierwszoplanowym. Zupa z rzodkiewek i ich liści pozwoli odkryć pełen potencjał tego warzywa. Pęczek rzodkiewek, cebula, czosnek, ziemniaki, masło lub oliwa, sok z cytryny, śmietana 30-procentowa, a także sól i pieprz - z tych oto składników skomponujemy zupę...

  • Idealna przekąska do wódeczki.

Artykuły na temat: zupa czosnek i cebula
  • Zupa cebulowa

    ...grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ser na ich powierzchni powinien się delikatnie zapiec. Cebule obierz i pokrój w półplastry. Czosnek i tymianek drobno posiekaj. W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone cebule i czosnek. Gdy cebula ładnie się zrumieni, dodaj cukier. Wszystko razem smaż do czasu aż cukier zacznie brązowieć...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Zupa paprykowa

    Gorąca zupa w chłodne, ponure dni to najlepszy pomysł na rozgrzanie się. Polecamy przepis na aromatyczną zupę paprykową.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa warzywno-drobiowa

    Wiosenna zupa z bobem w roli głównej? Wypróbuj przepis na pyszną zupę warzywno-drobiową i ciesz się obłędnym smakiem.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Zupa chrzanowa

    Sposób przygotowania: 1. Warzywa obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Obraną kiełbasę pokrój w grube plastry. Na rozgrzanym w garnku maśle podsmaż cebulę z czosnkiem. Wlej 1,5 l wody. Włóż ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i go - tuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka mi - nut przed końcem do - łóż kiełbasę i chrzan.  2. Śmietanę zahartuj kilkoma...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Zupa paprykowa

    ...podsmażamy. Doprawiamy papryką w proszku, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze kilka minut.  3. Wlewamy wywar warzywny, wrzucamy posiekany czosnek i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia, a kiedy zupa nieco przestygnie, miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ozdabiamy listkami rozmarynu.  Zobacz także:

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...