• Informacje na temat:

    zupa cebulowa zapiekana serem

Przepisy na temat: zupa cebulowa zapiekana serem
  • Zupa cebulowa z grzanką

    Klasyczna francuska zupa cebulowa w nieco uproszczonej wersji rozgrzewa, syci, smakuje wybornie, powstaje z łatwo dostępnych składników, a dzięki zawartości cebuli skutecznie wspiera odporność.

  • Sekretem udanej zupy cebulowej jest długie gotowanie na małym ogniu. Ja całą gotuję na ustawieniu najchłodniejszej pozycji na płycie elektrycznej. Trzeba trochę poczekać i wymaga to cierpliwości, ale zupa to całkowicie wynagradza. Nie warto skracać czasu i ustawiać wyższej temperatury dla przyspieszenia procesu, bo to przyniesie odwrotny skutkiem. Zupa będzie mało aromatyczna i blada.

  • Cebulowe cuda

    ...czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Krążki zanurzamy w powstałym cieście cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do zrumieniania. Zupa serowo-cebulowa 1. Włoszczyznę(...) masłem i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać.  4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy...

  • bomba witaminowa :)) tym razem zrobiłam z grzankami i z groszkiem ptysiowym, jednak z grzankami lepiej mi smakowała :)

  • Francuska zupa cebulowa

    ...serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać.  4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy 1-2 grzanki, dekorujemy zieleniną...

  • Prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo aromatyczna.

  • Francuska cebulowa

    ...bułki. Posyp ją serem i ew. odrobiną suszonych ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się stopi. 

  • Zupa cebulowa

  • Zupa cebulowa z grzanką

    ...na nim cebulę i czosnek. Zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia. 2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kiedy zupa zagotuje się, dolej do niej wino. Zmniejsz płomień i przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotuj 20 minut. 3. Bagietkę potnij. Zupę rozlej do kokilek. Włóż po 2 kromki bułki. Posyp serem. Zapiekaj 10 minut w 200 st.

  • Smaczny pomysł na "Zupa cebulowa"

Artykuły na temat: zupa cebulowa zapiekana serem
  • Zupa cebulowa

    Konkretna, rozgrzewająca zupa to świetny pomysł na obiad. Wypróbuj przepis na zupę cebulową z grzanką.

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Zupa cebulowa

    ...żaroodpornych kokilek. Włożyć po kromce bagietki, posypać serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Zapiekać 5-7 minut.

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...

  • ...żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Zupa serowo-cebulowa

    W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. Zdjąć z ognia, doprawić. Z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). Ułożyć na blasze, zrumienić w 200°C. Zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. Zapiekać w 200°C, aż ser się...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Cebulowe frykasy

    ...plasterkiem boczku, obsypujemy po bokach pozostałym miąższem z cebuli, zalewamy bulionem. Zapiekamy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podajemy polane sosem przetartym przez sito lub zmiksowanym. Zupa cebulowa z serem i grzankami Składniki: 5 średnich cebul, puszka krojonych pomidorów bez skórki, 5-6 szklanek bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy, czubata łyżka mąki pszennej, 100 g żółtego sera...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...