• Informacje na temat:

    żółtko w zupie

Przepisy na temat: żółtko w zupie
  • Czym zagęścić zupę

    Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą. Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej). Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już! Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli...

  • Zupa jarzynowa z żółtkiem

    Przygotowanie: 1. Ziemniak, marchew i pietruszkę dokładnie umyj, obierz i opłucz. 2. Kalafior starannie oczyść pod bieżącą wodą. 3. Pokrojone na małe kawałki warzywa wrzuć do ok. 250 ml wrzątku i gotuj, aż staną się miękkie. 4. Jajko umyj w gorącej wodzie i ugotuj na twardo. Oddziel żółtko od białka. Pół żółtka dodaj do warzyw. 5. Zupkę zmiksuj. Wzbogać łyżeczką masła lub oliwy i jeszcze...

  • Chrzanowa zupa na boczku

    ...  12-proc., żółtko, sól, pieprz,  majeranek. 1. Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 min. 2. Zupę przecedź, wlej do garnka. Dodaj chrzan, gotuj ok. 15 min. Przypraw sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i odrobiną zupy. Wlej do reszty zupy, połącz, podgrzej...

  • Zupa migdałowa - Katarzyna

    Wykonanie: Migdały zmielić,zalać gorącym mlekiem i gotować 20 minut.Po 10 minutach dodać wanilię i cynamon.Można zaprawić na końcu żółtkiem,ale już wtedy nie pozwolić zupie się zagotować bo żółtko się zetnie. Na talerze rozłożyć kluseczki lub ryż,zalać gorącą zupą. Zupka jest pyszna.Zajadają ją wszyscy,nawet dzieci. Polecam gorąco.Smacznego i Wesołych Świąt Wszystkim. Praca nagrodzona...

  • Zupa dyniowa z malinami (po 8. miesiącu)

    ...soli 1 ugotowane żółtko 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody z koperkiem i majerankiem. Jeżeli jest zbyt dużo wody możesz trochę jej odlać, a jeśli za mało dodaj odrobinę przegotowanej wody. Warzywa połącz z malinami i masłem, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Do zupki dodaj rozkruszone żółtko i wymieszaj. Ostudź i podaj...

  • ​Zupa czekoladowa z gruszkami

    ...rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobiną "zupy". Zupę jeszcze raz podgrzać, dodać żółtko, zdjąć z płyty. Gruszki osączyć, pokroić na cząstki, ułożyć w głębokim talerzu, zalać zupą. Dekorować śmietaną...

  • Zupa śliwkowa

    ...` łyżką cukru, powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Gdy zrobi się gęsta masa, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do kaszy dodać żółtko jajka, wymieszać i delikatnie dodać ubite białko. Przy...

  • Zupa pomidorowa z ziołowymi kluseczkami

    Składniki: - 1 duży korpus z kurczaka, - 1 marchewka, - 1/ 4 selera, - 1 mała cebula, - 1,5 l wody, - sól, pieprz, listek laurowy, - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, - 200 ml. śmietany, - 1 łyżka mąki pszennej, - 20 dag. chudego twarogu, - 1 żółtko, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - kilka liści bazylii, - kilka liści natki pietruszki Przygotowanie: Z korpusu, warzyw i przypraw...

  • Polewka rybna

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg ryb (okonie, karasie, płotki), - sok i skórka otarta z cytryny, - 1-2 liście laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - duża cebula, goździk, - szklanka kwaśnej śmietany, - 1 żółtko, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody...

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    Z ich smakiem warto zapoznać już niemowlę. Jeśli brzdąc polubi żółtko, a potem białko, jego jadłospis bardzo na tym zyska. Sprawdź, dlaczego.

Artykuły na temat: żółtko w zupie
  • Chińska zupa jajeczna

    W garnku doprowadź do wrzenia bulion wraz z trzema dymkami, kawałkiem imbiru i olejem sezamowym. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj sól, cukier, biały pieprz i olej sezamowy. Gotuj przez 7 minut. Tymczasem rozpuść skrobię kukurydzianą w 2-3 łyżkach wody i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce roztrzep delikatnie jajka. Żółtko i białko nie powinny tworzyć homogenicznego bytu. Wyjmij...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Pyszna zupa grzybowa

    Składniki: 1 żółtko 2 szklanki bulionu warzywnego gałka muszkatołowa pieprz suszony lubczyk 5 dag suszonych borowików sok z cytryny 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 duży seler Przygotowanie: Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj, odcedź, pokrój w paseczki. Seler pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, dodaj lubczyk, zalej gorącym bulionem warzywnym...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...żółtko może się zepsuć. 3. Przyprawy to podstawa Bulion i warzywa idealnie współgrają ze sobą, ale to przyprawy nadają zupie ostateczny smak. Oprócz soli i pieprzu, do zupy doskonale pasuje ziele angielskie czy liść laurowy. Warto czasem zaszaleć - curry doda zupie orientalny posmak, a dzięki szczypcie papryczki chili potrawa stanie się ognista. Nie zapominaj o ziołach. Często korzystamy...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • zupa krem z brokułow

    Na początek poodrywać różyczki z brokułów a następne brokuły pokroić w dużą w kostkę. W następnej kolejności wlać zimną wodę do garnka i posolić. A następnie wrzucić trzy kostki rosołowe i poczekać pięć minut aż się kostki rozpuszczą a potem wrzucić brokuły i gotować aż do miękkości. A następnie zupkę zmiksować i dodać serek topiony, jedno żółtko, odrobinkę natki pietruszki i odrobinę śmietanki...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Zupa z porów z kaszą jęczmienną

    Składniki: 300 g pora cebula 100 g boczku 100 g masła  100 g kaszy jęczmiennej  1/2 litra rosołu drobiowego żółtko 150 ml śmietany 12%  biały pieprz gałka muszkatołowa Pory obierz z zewnętrznych(...) jęczmienną. Podlej gorącym rosołem i zagotuj. Przykryj, gotuj na średnim ogniu około 15 mi nut, aż kasza będzie miękka. Zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj żółtko ze śmietaną. Wlej do gorącej zupy...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

Zdjęcia na temat: żółtko w zupie