• Informacje na temat:

    żółtka z chrzanem

Przepisy na temat: żółtka z chrzanem
  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    ...4 żółtka 3 łyżki startego chrzanu Do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny (np. Prymat) Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na(...) natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką. Przepis pochodzi z książki...

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Jajka faszerowane

    ...przygotowania: 1. Jajka umyć, ugotować na twardo, wystudzić. Obrać delikatnie, żeby nie uszkodzić białek i wyjąć żółtka. 2. Tuńczyka wyjąć z puszki, osączyć. Dokładnie zmiksować na gładko razem z żółtkami, doprawić majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i posiekaną natką. 3. Kremem tuńczykowym napełnić szpryckę. Wycisnąć go dekoracyjnie do dołków po żółtkach. 4. Chleb opiec na rumiano w tosterze...

  • Jogurtowy krem na zimno

    Sposób przygotowania 1. Jajka ugotuj na twardo, przepłucz je zimną wodą, obierz, przekrój. 2 żółtka przetrzyj przez sitko, 2 białka drobniutko posiekaj. Ostatnie jajko zostaw do dekoracji. Zioła(...) drobniutko posiekaj.  2. Zmiksuj jogurt z serkiem, chrzanem, ew. majonezem, oliwą i cukrem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny. Dosyp posiekaną zieleninę, przetarte...

  • Jajka faszerowane pieczarkami

    ...rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Potem wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem napełnij miejsca po żółtkach. Nafaszerowane jajka ustaw na półmisku przybranym rzeżuchą oraz połówkami pomidorków. Udekoruj odłożoną natką. Wersja odchudzona Zaoszczędzisz...

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    ...i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem.  Rolada wieprzowa ze szpinakiem Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał(...) z kiełbasą, dołóż pokrojone papryki i cebulę oraz pomidorki. Piecz jeszcze 15 minut lub dłużej (warzywa i kiełbasa powinny być zrumienione). Podaj na gorąco, z chrzanem.  Włoska tarta wielkanocna...

  • Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

    ...około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym(...) koloru. Następnie studzimy. Żółtka rozcieramy widelcem, łączymy z podsmażonym farszem i dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki jajek obficie...

  • Kuchnia na cały tydzień

    Rolada z szynką Sposób przygotowania 1. Szpinak rozmroź, odcedź, przysmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Ostudź, dodaj roztrzepane żółtka(...). Posiekaj drobno oraz wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Posmaruj roladę, wyłóż szynkę i zawiń. Posmaruj białym serem wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną cebulą...

  • Jajka faszerowane oscypkiem

    Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo mały pęczek natki pietruszki 1/3 czerwonej świeżej papryki 2 garści tartego oscypka garść łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki majonezu kopiasta łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Jajka obierz, pokrój na pół. Żółtka włóż do miski. Dodaj do nich posiekaną paprykę i pietruszkę, majonez, ser oraz chrzan. Mieszaj do...

Artykuły na temat: żółtka z chrzanem
  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką. Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"  

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Dlaczego warto jeść chrzan

    ...g). Potem skrop go sokiem z cytryny, dodaj 2 żółtka utarte z 1 łyżką cukru, pokrojone białko, 50 ml śmietany kremówki i szczyptę soli. Jeśli go kupujesz, czytaj etykiety, bo często gotowe produkty...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Jego wysokość chrzan

    ...chrzanowy Składniki : 20 dag korzenia chrzanu, 1/3 l bulionu, kubeczek śmietany, 3 żółtka, sól, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: 1. Chrzan obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z gorącym bulionem i śmietaną. 2. Ugotowane na twardo żółtko przetrzyj przez sitko i połącz z chrzanem. 3. Przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny Sos chrzanowo-żurawinowy...

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Chrzan ze śmietaną

    Korzonek chrzanu; łyżka masła; sok z całej cytryny; surowe żółtko; ćwierć szklanki śmietany; sól; szczypta cukru.

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Korzonek chrzanu; łyżka masła; sok z całej cytryny; surowe żółtko; ćwierć szklanki śmietany; sól; szczypta cukru.

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...