• Informacje na temat:

    żółte brokuły

Przepisy na temat: żółte brokuły
  • Brokuły – smak i zdrowie

    Pretendują do miana najzdrowszego warzywa na świecie. Jak przygotować brokuły, by obok smaku zyskać jak najwięcej dla zdrowia?

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane brokuły"

  • Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą

    Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i mieszać aż się zeszkli. Następnie odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić aby ostygły. Rozwałkować cienko ciasto pizzowe, posmarować musztardą zostawiając  2 cm z każdej strony. Na wierzch ułożyć ugotowane brokuły, podsmażoną cebulę i posypać startym serem. 2. Ciasto...

  • Przepisów na brokuły jest pewnie milion.Ja jednak najbardziej lubie ten prościuteńki

  • Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

    Zapiekanki to idealne potrawy na obiad czy ciepłą kolację. Jeśli dodamy do nich np. brokuły, dostarczymy organizmowi nie tylko witaminy, ale też sporo cennego błonnika. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczano-brokułowa ucieszy domowników.

  • brokuły+filet z kurczaka

  • Sałatka kalafiorowo-brokułowa

    Lekarze od lat powtarzają, że dieta bogata w warzywa i owoce może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najlepiej, aby w naszym jadłospisie znalazły się warzywa bogate w glukozynolany czyli np. kalafior czy brokuły. Podajemy przepis na sałatkę z tymi warzywami w roli głównej.

  • Brokuły.

  • ...makaron świderki; brokuły mrożone lub świeże; masło; czosnek; żółty ser; biały pieprz...

  • Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie.

Artykuły na temat: żółte brokuły
  • Księga smaków: Brokuły

    Brokuły ceniono już w starożytności. U nas najbardziej popularna jest odmiana zielona, ale znaleźć też można brokuły w kolorze fioletowym i białym. Pod beszamelem Podzielone brokuły ugotuj al(...) smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Co jeść, gdy doskwiera osteoporoza

    ...​Trzeba dostarczać organizmowi dużo wapnia, który jest budulcem kości, oraz witaminę D, bo ułatwia jego przyswajanie. Najlepszymi źródłami wapnia są sery żółte (już 4 plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie), jogurty, mleko, ziarna, migdały, siemię lniane, orzechy arachidowe i brazylijskie, morele, brokuły, szprotki oraz sardynki. W witaminę D i potrzebne kościom kwasy omega-3 obfitują tłuste...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • AMD: choroba oczu nie tylko seniorów!

    Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) staje się problemem coraz młodszych osób. Dlatego warto dowiedzieć się, jak zapobiegać temu schorzeniu.

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...

  • Co jeść, aby zęby były mocne i białe

    Najlepiej wchłania się on z witaminą D, która znajduje się w tłustych rybach, np. w łososiu i makreli. Ryzyko rozwoju próchnicy zmniejsza również marchew, brokuły i zielona herbata. Natomiast szkodliwie wpływa na zęby cukier obecny też w owocach, np. w winogronach i czereśniach. Uważaj również na cytrusy, które mogą osłabiać szkliwo. Śniadanie Kasza manna z truskawkami, zielona herbata...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Kolorowo na talerzu, czyli dieta na lato

    Stawiamy na warzywa i owoce! Zielone pomagają schudnąć, czerwone chronią przed zmarszczkami, a żółte wzmacniają odporność. Podpowiadamy, jak je jeść, aby w pełni wykorzystać ich właściwości.

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

Zdjęcia na temat: żółte brokuły