• Informacje na temat:

    żółta fasolka szparagowa dania

Przepisy na temat: żółta fasolka szparagowa dania
  • ​Doskonały składnik diety

    Fasolka szparagowa ma wiele pożytecznych właściwości. W Polsce spotyka się jej dwie odmiany - żółtą i zieloną. Obie są bogate w witaminy i składniki mineralne. Do tego mają sporo zastosowań kulinarnych, świetnie wspierają odchudzanie oraz pozytywnie wpływają na przebieg ciąży.

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne warzywa. Tylko wtedy(...), ale nie jest to najbardziej zdrowy zestaw. Poszukujących zdrowych połączeń, zachęcamy do wykorzystania zarodków pszennych. Zielona czy żółta? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się...

  • Warzywo prawie doskonałe

    ...wodę po jej gotowaniu i wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne(...)Zielona czy żółta? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i dobrą...

  • Trzy dania z bobu

    Sezon na ulubione zielone warzywo Polaków już trwa. Nie przegap okazji na wykorzystanie bobu w pysznych daniach dla całej rodziny!

  • Obiad na cały tydzień

    Proste i smaczne dania. Wszystkim będzie smakowało!

  • Kotlety zapiekane pod serem

    Nietypowe danie obiadowe.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Kuchnia na cały tydzień

    Pyszne i sycące dania dla całej rodziny.

Artykuły na temat: żółta fasolka szparagowa dania
  • Fasolka szparagowa

    ...ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni całkowicie odparuje, dodaj pozostałe masło i wlej rozbełtane jajka...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Dania z patelni

    Po co tracić czas i brudzić kilka garnków, skoro w dwa, trzy kwadranse można przygotować pyszne danie obiadowo-kolacyjne na jednej patelni?

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    Podgrzybki, borowiki, kurki... Możesz je smażyć, dusić lub zapiekać. Są doskonałe jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs i warzyw.

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Danie z tego... co zostanie

    Każdej z nas zdarza się ugotować za dużo ryżu, kupić więcej chleba.

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...