• Informacje na temat:

    żółta fasolka

Przepisy na temat: żółta fasolka
  • Zupa z fasolką szparagową

    Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka pietruszka marchewka seler sól pieprz koperek kwaśna śmietana fasolka szparagowa zielona  lub żółta (może być mrożona lub z puszki) ziemniaki majeranek czosnek Sposób przygotowania: Skrzydełka ugotować jarzynami i przyprawami. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru, dodać pokrojoną fasolkę. Jak ziemniaki będą miękkie...

  • Omlet z fasolką szparagową

    .... Mieszając, smaż ok. 5 minut. Następnie wlej ok. 100 ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni całkowicie odparuje...

  • Wiosenna zapiekanka z serem żółtym

    Pomysł na zdrowy obiad.

  • 10 prostych pomysłów na dania z żółtym serem

    Nie zawsze musi być kładziony w plastrach na kanapki. Ser żółty jest bardzo uniwersalny, może przydać się jako dodatek do dań na ciepło i przekąsek.

  • ​Doskonały składnik diety

    Fasolka szparagowa ma wiele pożytecznych właściwości. W Polsce spotyka się jej dwie odmiany - żółtą i zieloną. Obie są bogate w witaminy i składniki mineralne. Do tego mają sporo zastosowań kulinarnych, świetnie wspierają odchudzanie oraz pozytywnie wpływają na przebieg ciąży.

  • Marynowana fasolka z papryką

    Doskonały dodatek do mięs.

  • Warzywo prawie doskonałe

    Zielona czy żółta? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i dobrą(...) miesiąca życia. Jak prawidłowo gotować fasolkę? Fasolka doskonale sprawdza się, jako osobne danie. Wrzucamy ją do gotującej się już wody, aby zachowała większość swoich soków. W zależności od tego czy...

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne warzywa. Tylko wtedy(...), ale nie jest to najbardziej zdrowy zestaw. Poszukujących zdrowych połączeń, zachęcamy do wykorzystania zarodków pszennych. Zielona czy żółta? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się...

Artykuły na temat: żółta fasolka
  • Żółta czy zielona?

    Pierwsza jest delikatniejsza w smaku, ale zielona fasolka szparagowa ma więcej witamin. Obie są niskokaloryczne.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

    Jak ją przygotować, by była zdrowa i smaczna?

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Omlet z fasolką szparagową

    ...pokrojone warzywa. Mieszając, smaż ok. 5 minut. Następnie wlej ok. 100 ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Fasolka szparagowa

    ...ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni całkowicie odparuje, dodaj pozostałe masło i wlej rozbełtane jajka...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

Zdjęcia na temat: żółta fasolka
Wideo na temat: żółta fasolka
  • Pyszna kuchnia do 10 zł

    Daria Ładocha postanowiła przygotować w "Dzień Dobry TVN" dania, których koszt nie wyniesie więcej niż 10 złotych. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką, zupa krem z kukurydzy z imbirem i chili, kasza gryczana z fasolką, burakiem i serem oraz pęczak z pieczonymi warzywami. (Dzień Dobry TVN)