• Informacje na temat:

    żółta cukinia na zimę

Przepisy na temat: żółta cukinia na zimę
  • Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    ...uzbieranych w zimie nadwyżek masy ciała. Jednym z lepszych wyborów okazuje się cukinia. Spełnia oba warunki - odżywia i wspiera w drodze do wymarzonej wagi. Co w sobie kryje? Cukinia jest lekkostrawna(...). Pomaga schudnąć Cukinia jest bardzo pożądanym produktem w jadłospisie osób odchudzających się. Mogą ją jadać nawet w dużych ilościach. Znaczna część jej składu to woda. Jest niskokaloryczna...

  • Podobnie jak w pomidory moi Rodzice zaopatrzyli mnie również w sporą dawkę cukinii i to na dodatek sporych okazów. Dlatego ich smak postanowiłam zamknąć w słoiku, aby cieszyć się nim w zimowe dni. Trochę poszukałam i znalazłam w internecie pomysł na dzisiejszy przepis. Oczywiście trochę modyfikując zabrałam się ostro do pracy. Muszę przyznać, że sałatka wyszła na prawdę dobrze. Sprawdziliśmy ją na ostatnim rodzinnym niedzielnym obiedzie. Zapraszam :)

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...procesy starzenia się organizmu, chroni skórę. Papryka zielona - zawiera ogromne ilości kwasu foliowego i witaminy E, polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Papryka żółta - antyutleniacz(...) słoików. Marynowana mieszanka warzyw Składniki: 3 papryki - czerwona, zielona i żółta 2 cukinie 2 małe bakłażany 8 kapeluszy pieczarek (jeśli są duże, należy je przekroić na pół...

  • Hej, jeśli pamiętasz smakowitą marynowaną cukinię, to powiem Ci, że dzisiejsza grillowana cukinia jest słoikową wersją tamtej przekąski. Jest nieco mniej kwaśna, bo zalana głównie oliwą. Słoik takiej cukinii, otwarty zimą i podany z kawałkiem bagietki, od razu przenosi nas wspomnieniem w letni czas. A kto nie lubi lata?

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

  • Wspaniały dodatek do mięsa i ryb.

  • Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;) Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy. Ważne, aby warzywa posiekać w dłuższą słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać... Sałatka przed włożeniem do słoików...

  • Sałatka z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli.

  • Czas zacząć robić przetwory na zimę.Cukinia, ogórki, marchewka i cebula. Sałatka idealna jako dodatek do obiadów. Polecam

  • Zimą wystarczy podsmazyć kiełbasę na cebuli i jest obiad w 5 minut.

Artykuły na temat: żółta cukinia na zimę
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ​Łapiesz infekcje, jesteś ciągle zmęczona, masz kłopoty ze skórą... Powodem wszystkich tych dolegliwości jest bardzo często nadmierne zakwaszenie organizmu. A receptą na zdrowie - menu pełne warzyw i owoców.​

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • zimnica. leze na kanapie opatulona kocem, i dalej marzne. blue mowil ze zima tutaj chlodne poranki, ale zeby az taaak?? gotowam byla dzis blue przyodziac...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Ratatouille w marynacie

    ...marynowania: 3 dni. Składniki: - 1 czerwona papryka  - 1 żółta papryka - 1 cukinia, pokrojona wzdłuż na plastry grubości 3 mm - 1 bakłażan, pokrojony wzdłuż na plastry grubości 3 mm - 225 ml...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Witaminy niezbędne na przednówku

    Osłabiony przez zimę organizm bardzo ich potrzebuje. Wybierajmy więc te produkty, które ich dostarczą...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...