• Informacje na temat:

    żołądki gotowane

Przepisy na temat: żołądki gotowane
  • Dieta bezglutenowa: Żołądki kurze w sosie curry

    Naszym zdaniem, przepis na bezglutenowe żołądki w sosie curry zachwyci nawet najmłodszych smakoszy.

  • Podroby z kurczaka i indyka

    Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.

  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    Serca, żołądki, ozorki - części tzw. piątej ćwiartki często kojarzymy z biedą i czasami, gdy wykorzystywało się całą tuszę zwierzęcia. Nic bardziej mylnego! Czołowe francuskie restauracje mają w swoim menu podroby przygotowywane na możliwie wiele wykwintnych sposobów.

  • Składniki : żołądki, groszek konserwowy, pieprz, sól, majonez.

  • Rosół z makaronem

    Sposób przygotowania 1. Mięso zalać wodą, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po godzinie wyjąć jarzyny, rosół gotować do miękkości mięsa. Przecedzić, dodać pokrojone żołądki i natkę.  2. Do mąki dodać jaja, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na części. Każdą rozwałkować, posypać mąką i pozostawić do przeschnięcia. Placki zwinąć...

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    .... Kaszotto z podrobami Sposób przygotowania 1. Grzyby moczę w 1,5 szklanki wody. Żołądki oczyszczam, zalewam wodą i gotuję. Odcedzam, ponownie zalewam wodą. Dodaję łyżeczkę jarzynki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywam garnek i gotuję żołądki do miękkości.  2. Serduszka oczyszczam i kroję w paski, podobnie jak ugotowane żołądki. Cebulę obieram, siekam, szklę na rozgrzanym oleju razem...

  • Zupa z drobiowych żołądków

    Składniki: 50 dag żołądków drobiowych (kurczak lub indyk) 1  marchew 1 średnia pietruszka seler 1/2 strąka czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej kilka łyżek groszku konserwowego natka pietruszki koperek ryż Sposób przygotowania: Z żołądków ugotować wywar, odcedzić. Dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę i gotować do ich miękkości. Żołądki pokroić w paski i dodać...

  • Włochaty ziemniak na polskim stole

    ...smakiem przypominają kasztany. Pokrojone i smażone analogicznie jak frytki z ziemniaków tradycyjnych, będą smaczną przekąską i w tej wersji najszybciej podbiją serca i żołądki najmłodszych(...) przyswajalna skrobia, stąd warzywo sprawdzi się w menu dzieci, alergików, osób starszych oraz borykających się z wrażliwym żołądkiem. Białko stanowi zaledwie siedem procent suchej masy bulwy taro...

  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ...lubczykiem. Taką kompozycją zdecydowanie łatwiej podbijać żołądki tych, którzy nie uskarżają się na nadmierny apetyt.  Ewa Koza, mamsmak.com    

  • Kolacja na dobry sen malucha

    ...- dwie godziny. Talerzyk bobasa W pierwszych 6 miesiącach życia maluszki często budzą się w nocy z burczeniem w brzuszku, gdyż ich małe żołądki nie są w stanie pomieścić ilości pokarmu, które...

Artykuły na temat: żołądki gotowane
  • Nie bedzie zadnego przepisu a wrecz przeciwnie to ja bede oczekiwac przepisu od Was. Poniewaz G, jest ciekawa kuchni polskiej a zasypalo nas znowu i...

  • Kilkudniowy makaron może nawet zabić

    Wystarczą trzy lub cztery doby, by niektóre gotowane pokarmy zamieniły się w bakteryjną bombę.

  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Wojciech Amaro pomaga potrzebującym

    Amaro pytany, czym różni się gotowanie w akcjach charytatywnych od gotowania w restauracjach, odpowiedział, że to są dwie różne rzeczy. "Gotując dla bezdomnych musiałem wszystko pozmieniać w moim myśleniu, zwracać szczególną uwagę na to, co gotuję" - powiedział. "To, co ja bym chciał im ugotować, nie zawsze jest tym, co by ich wrażliwe żołądki przyjęły. To też była dla mnie lekcja, że...

  • Kolory listopada

    ...prawa. Zdecydowanie częściej potrzebujemy teraz ciepłych posiłków. Niech zupa krem z dyni, marchwi, pomidorów czy ziemniaków rozgrzeje nasze żołądki i doda energii. Marchew, dynia, papryka, buraki...

  • Warzywa sezonowe

    ...miesiącem, który nie obfituje w świeże zbiory. Wysyćmy żołądki kapustą (świeżą i kiszoną), brukselką, marchwią, pietruszką (zarówno korzeń, jak i natka), ziemniakami, burakami, cykorią i roszponką. Jak...

  • 11 świątecznych przykazań

    ...dołoży starań, by święta smakowały wyjątkowo.  7. Nasze żołądki mają pojemność dwóch złożonych w łódeczki dłoni. Każdy z nas ma żołądek proporcjonalny do wielkości całego organizmu. Jest to...

  • Wesele bez mięsa?

    ...posmakują rozmaitych marynowanych warzyw (mogą być własnoręcznie przygotowane przez państwa młodych - to nada przyjęciu osobisty charakter), domowego chleba, a także pierogów, gołąbków lub babki(...) śmietanka kokosowa, czekolada lub budynie gotowane na sokach owocowych. Najpopularniejszym dodatkiem są owoce. Takie torty zazwyczaj występują w wersji naked, czyli takiej, gdzie widoczne są warstwy kremu...

  • Od zasmażki do fusion

    ...postumencie z kopytek. Pasztet otulony serową kołderką w koleżeństwie sosu tatarskiego. Gęsie żołądki zażywające kąpieli w sosie śmietanowym. To przykłady barokowego nazewnictwa dań w polskich...

  • Cała prawda o polskiej branży gastronomicznej

    .... Można idealistycznie stwierdzić, że najważniejszym konkursem w życiu kucharza jest konkurs o dusze i żołądki gości restauracyjnych. ...Boże, co ja gadam!  Jeśli o gościach mowa, to w książce(...) przygotowane próbki jedzenia, bo wysyła się je do badań. Wszyscy stoją na baczność, ale zazwyczaj bardziej chodzi o otoczkę i zachowanie pozorów: faceci z bronią, snajperzy na dachu... Kamil...

Zdjęcia na temat: żołądki gotowane
Wideo na temat: żołądki gotowane
  • Przepis na tradycyjne flaczki wołowe

    Flaczki to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Znana od setek lat zupa jest gęsta i mocno aromatyczna, a przez to niezwykle sycąca! Głównym składnikiem są oczyszczone i skrojone w poprzeczne paseczki żołądki wołowe, choć klasyczne flaki można przygotować również z żołądków wieprzowych czy zwierzyny leśnej - jelenia, daniela czy łosia. Gotowane do miękkości w warzywnym wywarze, z dodatkiem