• Informacje na temat:

    ziołowa oliwa

Przepisy na temat: ziołowa oliwa
  • Oliwa ziołowa

    Gałązki tymianku i rozmarynu umyj i pozostaw na ręczniku papierowym do wysuszenia.

  • Smak tej sałatki jest równie bogaty, co ilość witamin w niej zawartych :) Idealna do mięsnych i tłustych dań obiadowych.

  • Schabowe w ziołowej marynacie

    Soczyste mięso w ziołowej odsłonie

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)

  • Schab ziołowy z jabłkami

    Soczysta pieczeń na obiad - palce lizać!

  • Smaki lata w oliwie.

  • Ziołowy kurczak w warzywach

    Na wyjątkową okazję przygotuj wyjątkowy obiad.

  • Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki. Do focacci można dodać mąki chlebowej, zwykłej mąki pszennej lub częściowo pszennej z semoliną, a cebulę można zastąpić dowolnymi, ulubionymi składnikami: pomidorami suszonymi, oliwkami, bazylią itp.

  • Wypróbowany przepis na "Pieczeń ziołowa"

Artykuły na temat: ziołowa oliwa
  • Zupa pomidorowa z serem i ziołowym sosem

    Pomidory królują do końca lata. Wkrótce powiemy im: „addio” i znikną z naszych stołów. Delektujmy się więc, póki są!

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Gnocchi z masłem ziołowym

    Włoskie mamy i babcie wiedzą, co zrobić, aby gnocchi były delikatne. Bardzo krótko wyrabiają ciasto, bo inaczej kluski po ugotowaniu byłyby twarde. Nie używają też młodych ziemniaków, bo te zawierają dużo wody. A po co wzorek na gnocchi? By we wgłębieniach mógł zbierać się sos!

  • Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru! "Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy...

  • Zupa z serem i ziołowym sosem

    Zamiast obierać pomidory ze skóry, można je pokroić, dusić godzinę, a potem przetrzeć przez sito (zostaną i skórki, i pestki).

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Szparagi w ziołowych naleśnikach

    Kupując szparagi, wybieraj takie, które mają zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Ziołowe naleśniki z pomidorami

    Zamiast fety możesz użyć sera pleśniowego albo startego żółtego. Wiórki roztopią się pod wpływem gorącego sosu.

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...