• Informacje na temat:

    zioła do cukinii

Przepisy na temat: zioła do cukinii
  • Nadziewana cukinia

    Sposób przygotowania: 1. Umyj cukinie, rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne. 2. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż na niej mięso z pokrojonym czosnkiem, aż zbrązowieje (7-8 minut). Przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, pokrojony chleb, zioła, natkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Podsmaż połówki cukinii na reszcie oliwy. Napełnij je...

  • Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

    .... 4. Dodaj sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wsyp zioła oraz sól i pieprz, wymieszaj. 5. Krążki cukinii ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wyłóż połowę sosu. 6. Ułóż drugą warstwę cukinii i wylej resztę mięsnego sosu. Posyp startą mozzarellą. 7. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 30

  • Placuszki z cukinii

    Składniki: 200 g mąki mieszamy 2 jajkami, 2 posiekanymi szalotkami, 2 startymi cukiniami i 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku Przygotowanie: Do gotowego ciasta dolewamy mleka, tyle, aby ciasto było gęste. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli. Dodajemy dowolne zioła, np. lubczyk, koperek. Smażymy na oleju i od razu zjadamy, póki są chrupiące. Z jogurtem!

  • Minipizze z cukinii i ziemniaków

    ...pokrój na bardzo cienkie plasterki.  2. Zioła umyj, strząśnij wodę lub osusz je papierowym ręcznikiem. Oregano lub bazylię drobno posiekaj, tymianek podziel na mniejsze gałązki. Oba warzywa przekrój wzdłuż. Miejsca cięcia posmaruj oliwą, posyp utartym serem i posiekanymi ziołami. Na warzywach rozłóż plasterki salami. Poukładaj je na tackach aluminiowych lub folii do pieczenia. Piecz w zamkniętym...

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    Delikatne białe mięso znakomicie nadaje się na wiosenną ucztę. Połącz je z aromatycznymi ziołami, a na twoim stole zagoszczą dania pyszne, lekkie i pełne świeżości.

  • Cukinie nadziewane wieprzowiną

    ..., zioła, natkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Podsmaż połówki cukinii na reszcie oliwy. Napełnij je farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wyłóż sos(...)Składniki: 8 małych cukinii 3 łyżki oliwy 700 g mielonej wieprzowiny 3 ząbki czosnku 2 jajka miąższ z 4 kromek chleba 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po 1/2 łyżeczki...

  • Szaszłyki z papryki, kabaczka, cukinii i cebuli

    ...pasujące rozmiarem do krążków cukini. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj.  2. Co najmniej godzinę przed robieniem szaszłyków namocz patyczki w zimnej wodzie. Zapobiegnie to później ich przypalaniu się.  3. Na wymoczone patyczki nadziewaj naprzemiennie różne warzywa. Gotowe szaszłyki spryskaj oliwą, posyp ziołami, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je na grillu lub aluminiowych tackach. Piecz na mocno...

  • Spaghetti z cukinii

    Takie spaghetti smakuje wyjątkowo. Zastąp makaron paskami cukinii i dodaj aromatyczne zioła. Smacznego!

  • Cukinia z farszem

    .... Połącz z kaszą, serem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie napełnij farszem. Ustaw je w żaroodpornej formie. Pomidory pokrój w plasterki. Rozłóż je na nadzianych cukiniach. Skrop oliwą. Zapiekaj 35 minut w 200ºC. Udekoruj, np. ziołami.

  • Zapiekanka z ziołami

    Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo jeden obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku...

Artykuły na temat: zioła do cukinii
  • Zdrowa alternatywa: Spaghetti z cukinii

    W kuchni Italii dominują makarony, potrawy mączne, świeże warzywa oraz pachnące zioła. Zwykły makaron mączny można zastąpić zdrowszą opcją- makaronem z cukinii.

  • Placki z cukinii i ziemniaków

    Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.

  • Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

    .... 4. Dodaj sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wsyp zioła oraz sól i pieprz, wymieszaj. 5. Krążki cukinii ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wyłóż połowę sosu. 6. Ułóż drugą warstwę cukinii i wylej resztę mięsnego sosu. Posyp startą mozzarellą. 7. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 30

  • Zioła zamiast soli

    Wyjaśnienie jest proste. Zbyt duże ilości soli, tzn. więcej niż pięć gramów dziennie, szkodzi zdrowiu. Dlatego lepiej zastąpić ją ziołami. Nadmiar groźny dla serca i nerek Szkodliwym składnikiem(...), kiełbasa krakowska sucha, salami, szynka, parówki. Zawierają część soli, jaką zjadamy. Pozostałą ilość sami dodajemy do potraw. Organizm musi się przestawić Sól warto zastąpić ziołami: świeżymi lub...

  • Zapiekane łódeczki z cukinii

    Przygotowanie: Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż. Łódeczki cukinii...

  • Zapiekanka z cukinią

    ...podaniem udekorować odłożonymi ziołami. Zobacz także:

  • Gazpacho z ziołami

    Doskonale smakują również chłodniki na bazie cukinii lub ziemniaków.

  • Cukinia faszerowana

    ...praskę, szynkę pokroić w paski. Chleb odcisnąć, dokładnie wymieszać z serem, jajkiem, olejem, ziołami (zostawić trochę do dekoracji), czosnkiem, miąższem cukinii, szynką. Doprawić solą i pieprzem. Cukinie napełnić nadzieniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 25 min, wyjąć, posypać ziołami...

  • Cukinia faszerowana

    Przygotowanie: Warzywa umyć. 4 cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, miąższ posiekać, łódeczki posypać solą i odstawić na ok. 20 min, by puściły sok. Łódeczki opłukać, osuszyć. Pozostałe cukinie zetrzeć na tarce. Cebule posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem, dodać mięso. Smażyć ok. 15 min, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać miąższ i tartą cukinię. Wystudzić, wymieszać...

  • Spaghetti z cukinią

    ..., odcedzić. Gorący wymieszać z cukinią, wyłożyć na półmisek. Wierzch udekorować pomidorami i posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Zioła opłukać, oderwać listki, posiekać, przybrać nimi danie...