• Informacje na temat:

    zimne nózki

Przepisy na temat: zimne nózki
  • Zimne nóżki w wersji fit

    Na kolację w sam raz!

  • pyszne

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Lekko odchudzona wersja, są niezastąpione w dobrej diecie na stawy.

  • Zimne nóżki

    Składniki: - 4 nóżki wieprzowe, - 2 cebule, - 2 marchewki, - pietruszka, - 5-6 jajek na twardo, - ząbek czosnku, - marynowane grzybki marynowana papryka, - cząstki cytryny i rukola do dekoracji Przygotowanie: 1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć...

  • prawdziwa galareta wieprzowa mojej mamy :)

  • Winna tuszka z marchewkami

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go solą i pieprzem, także od środka. Wino wymieszaj z bulionem i resztą składników marynaty. Delikatnie podgrzej, uważając, by marynata się nie zagotowała. Lekko letnią zalej kurczaka. Odstaw w zimne miejsce najlepiej na całą noc, obracając go kilka razy.   2. Obierz cebule i pokrój je na ćwiartki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce...

  • Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

  • Warzywa z rosołu

    10 łatwych przepisów.

  • 1 porcja: 190 kca

Artykuły na temat: zimne nózki
  • Renesans zimnych nóżek

    Galaretki mięsne dostarczą glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki.

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy

    To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Dlaczego ciągle ma zimne dłonie i stopy?

    ...- Proszę się tym nie martwić. Zdrowe niemowlę ma prawo mieć zimne dłonie i nóżki. Wynika to z niedojrzałości jego układu krążenia. Jest więc całkowicie naturalnym i normalnym objawem u małego dziecka. Dlatego temperatura raczek oraz stópek niemowlaka nie jest wykładnikiem, czy jest mu zimno, czy nie. - Jeśli jednak ma pani wątpliwości, czy synek jest odpowiednio ubrany, proszę dotknąć dłonią...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Naturalne sposoby na obniżenie temperatury

    ...ostudzony napój dawaj malcowi kilka razy dziennie. Możesz dodać do niego słodki soczek z malin. Herbatkę można podawać maluszkowi po 6. miesiącu. Zimne kompresy Najprostszy okład to zmoczona w zimnej wodzie lub schłodzona w lodówce pieluszka tetrowa albo ściereczka. U dzieci lepiej nie używać kostek lodu. Maluchy mają bowiem bardzo delikatną skórę, którą łatwo można odmrozić. Jak...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Fot. 123RF/Picsel Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido....

Wideo na temat: zimne nózki
  • Sekrety pysznej galarety

    Każdy Polak zna zimne nóżki, kurczaka czy rybę w galarecie. Łączy je oczywiście jedno. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak, który pokazał, jak szybko i sprawnie zrobić pyszną galaretę. W czym tkwi sekret? (Źródło: TVP/x-news)