• Informacje na temat:

    ziemniaki zapiekane ze smietana

Przepisy na temat: ziemniaki zapiekane ze smietana
  • Zapiekana karkówka

    Sposób przygotowania: 1. Karkówkę natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obraną cebulę pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 15 minut. Odlej, pokrój w plastry. 2. Mięso oprósz mąką, obsmaż na oleju z cebulą. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż dwa plastry mięsa, przykryj cebulą, ziemniakami i resztą karkówki. Podlej bulionem. Piecz 50 min w 180°C. 3. Powstały sos zapraw...

  • Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

    Składniki: 4 duże ziemniaki 20 dag ostrego salami bakłażan 3 jajka cebula 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 20 dag sera gouda olej rozmaryn słodka papryka sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól...

  • Zapiekane rozetki

    Kto powiedział, że ziemniaki są nudne? Dzisiaj podamy je w formie gwiazdek. Delikatnie przyprawione i zarumienione w piekarniku smakują wyśmienicie.

  • Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę jabłka, owoce jałowca, liść laurowy i kapustę kiszoną, wlać sok jabłkowy. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry. W żaroodpornej formie ułożyć warstwę ziemniaków, metki, kapusty, ponownie ziemniaków, zalać śmietaną i zapiekać 50

  • Zimowa zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

    To nic, że jest w niej mnóstwo sera i na pewno jest kaloryczna. Zimowa zapiekanka z dynią i batatami na pewno wprawi nas w dobry nastrój w zimowy dzień. A za sprawą orientalnych przypraw, także rozgrzeje.

  • Sezon na młode ziemniaki

    Wybrane gatunki: 1. Irga - lekko różowe ziemniaki o jasnokremowym miąższu. Uniwersalne, świetne zarówno do pieczenia, duszenia, jak i do sałatek. Bardzo smaczne. 2. Lord - ziemniaki wyjątkowo dobre jako składnik sałatek - o zwartym, trzymającym wilgoć miąższu, który się nie rozpada w trakcie gotowania. 3. Irys - ziemniaki o białym miąższu i jasnej skórce. Ładnie wyglądają pokrojone lub...

  • Ziemniaki z farszem pieczarkowym

    Ziemniaki można zrobić na różne sposoby. Te faszerowane smakują naprawdę wyjątkowo, wystarczy zamknąć w nich kilka pieczarek. Smacznego!

  • ...temat ich tuczących właściwości. Rada dla tych, których nie przekonali: podsmażane ziemniaki są mniej kaloryczne, gdy przygotowuje się je na teflonowej patelni posmarowanej łyżeczką oleju. Zasmażane z warzywami Ziemniaki ugotowane w mundurkach (łupinkach) obieramy ze skórki, kroimy w plastry, smażymy 10 minut na maśle. Dodajemy obrane, pokrojone szparagi oraz tak samo przygotowaną cukinię...

  • ..., pieprz Przygotowanie: - Ziemniaki obrać, umyć, gotować ok. 20 min. Pieczarki i dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Filety smażyć z obu stron na łyżkach oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć(...), wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką. Polać składniki w formie. Całość zapiekać 25 min w temp 200 st. C. Ziemniaki odcedzić, podawać z polędwiczkami.

  • Zapiekanka bolognese z ziemniaków

    ...wody. Chwilę pogotować, dodać pokrojone listki bazylii. Rozdzielić do 4 foremek do zapiekania. Ziemniaki obrać. Każdego ziemniaka kolejno ułożyć na łyżce i ponacinać aż do brzegu łyżki. Również...

Artykuły na temat: ziemniaki zapiekane ze smietana
  • Ziemniaki zapiekane

    Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich dania z kartofelkami w roli głównej!

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki z indykiem

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C Mięso gotować...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

    Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie.  Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki.  Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Czas na młode ziemniaki

    ...podawać z dipem. Zapiekane ziemniaki z indykiem Składniki: 4 duże ziemniaki Pęczek zielonej cebulki 100 g sera Cheddar 200 g piersi z indyka 500 ml bulionu z kurczaka(...)Ziemniaki w boczku z ziołowym twarożkiem  Składniki: 12-16 małych ziemniaków 6-8 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3-4 gałązki rozmarynu Po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...