• Informacje na temat:

    ziemniaki zapiekane i smażone

Przepisy na temat: ziemniaki zapiekane i smażone
  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

  • Omlet zapiekany z ziołami

    Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (bez plastikowej rączki) rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż do zrumienienia. Posiekaj dymkę i miętę, jajka rozbełtaj. Wymieszaj. Szparagi umyj, pozbaw je zdrewniałych końcówek, pokrój na...

  • Włochaty ziemniak na polskim stole

    ...w sprzedaży są dużo mniejsze - średnio ważą jeden-dwa kilogramy. Bulwy mają żółtawy kolor, po ugotowaniu stają się miękkie, lekko galaretowate. Są dobrym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Zapiekane smakiem przypominają kasztany. Pokrojone i smażone analogicznie jak frytki z ziemniaków tradycyjnych, będą smaczną przekąską i w tej wersji najszybciej podbiją serca i żołądki najmłodszych...

  • Zapiekane w sosie serowym

    Szparagi w takim wydaniu nadają się dla starszaka. Warto wykorzystać nasz przepis, bo danie to smakuje wyjątkowo.

  • Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

    ...owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.      Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody...

  • Tego nie wiesz o ziemniakach!

    ...dodać smażony boczek, duszone grzyby, zielone lub brązowe oliwki bez pestek. Urozmaicą one i wzbogacą smak kotletów ziemniaczanych. 3. Najlepsze do zapiekania będą ziemniaki o sypkim miąższu np. Koral lub Ibis. 4. Jeśli planujesz przygotować kotlety na następny dzień, wieczorem możesz ugotować ziemniaki, rozgnieść je praską, odparować i odstawić na następny dzień. Będą równie smaczne...

  • Kotlet z karkówki z zapiekanymi ziemniakami w 25 minut

    Składniki: 600 g mrożonych ziemniaków w cząstkach (1 opakowanie) 1 łyżeczka musztardy Pół łyżeczki miodu Pół łyżeczki słodkiej papryki 2-3 łyżki oleju 4 kotlety z karkówki 1 mała czerwona papryka 300 g surówki z kapusty Przygotowanie: Ziemniaki przygotować wg opisu na opakowaniu. Z musztardy, miodu, papryki w proszku i łyżki oleju przygotować pastę. Mięso oprószyć sola i pieprzem...

  • Udziec z indyka z zapiekanką z ziemniaków

    ....  Cebulę pokroić w krążki, ziemniaki w cienkie plasterki. Ziemniaki układać w formie aluminiowej tak, aby się nie rozpadły. Dodać krążki cebuli. Dodać pokrojony rozmaryn, pieprz i sól, skropić roztopionym...

  • Kumpir

    ...i szczyptą pieprzu. Powstały sos chłodzimy w lodówce. 4. Gorące ziemniaki odwijamy, nacinamy, rozchylamy i widelcem ugniatamy miąższ. Do każdego ziemniaka wkładamy plaster masła, usmażone mięso, część(...)1. Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, osuszamy. Nie obieramy. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez 1-1,5 godziny w temp. 220 stopni. Czy się dobrze upiekły...

  • Przysmaki z ziemniaka

    ..., żelaza), a także błonnika oraz witamin (np. C, K, z grupy B). Ziemniaki są też delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających. Właśnie ze względu na te cechy, mogą się pojawić w diecie dziecka już w 5.-6. miesiącu życia. Podane z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakują smykowi. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Najmłodszym warto zaproponować...

Artykuły na temat: ziemniaki zapiekane i smażone
  • Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

    Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie.  Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki.  Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły.  2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając.  3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy.  4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki

    Ziemniaki obrać, pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. 5 minut przed końcem smażenia dodać pokrojoną w...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

    Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i łyżeczki kminku. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki(...) mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki przekładamy do posmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia żaroodpornego, mocno dociskamy i zapiekamy 30 minut w 200ºC, aż danie będzie...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

Wideo na temat: ziemniaki zapiekane i smażone
  • Ocet w kuchni Jana Kuronia. Jakie potrawy przygotował?

    Kucharz Jan Kuroń wyjaśnił w "Dzień Dobry TVN" jak wykorzystać ocet w kuchni. Przygotował dania takie jak: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym, tymiankowym aromacie, smażone polędwiczki wieprzowe, duszone w sosie jabłkowo–octowym z dodatkiem syropu klonowego oraz ciasto czekoladowe.