• Informacje na temat:

    ziemniaki z bryndza

Przepisy na temat: ziemniaki z bryndza
  • Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami z grilla

    Jakub Kuroń przekonuje, że grillować możemy nie tylko mięso i kiełbasy. Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami według jego przepisu na znakomita propozycja na tanie i zdrowe danie.

  • Kremowe pure!

  • Kopytka z bryndzą

    Składniki: 1 szklanka ugotowanych ziemniaków 1 jajko 10 dkg bryndzy szczypiorek ok. 1 szklanki mąki bezglutenowej pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki zmiksować z jajkiem, bryndzą i mąką. Doprawić do smaku. Formować wałeczki, krojąc na małe, skośne paski . Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Podawać z masłem lub tartym, wędzonym serem owczym.    

  • Bryndza i ziemniaki to idealne połączenie, nie dziwi więc, że ziemniaki faszerowane tym serem smakują wspaniale. Przepis z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami

    Ziemniaki umyj, oczyść, natrzyj solą i ponakłuwaj widelcem.

  • Super dodatek do chleba na śniadanie.

  • Ziemniaczany torcik naleśnikowy z bryndzą

    .... Ziemniaki zmiksować z bryndzą i podsmażoną zieloną cebulką, doprawić pieprzem. Smażyć naleśniki, po ostygnięciu, smarować farszem ziemniaczano-bryndzowym, zwijać w ruloniki i układać na brytwannie w dwóch...

  • A pamiętacie ziemniaki z ogniska? Najlepiej zaraz po wykopkach ? Ten jedyny i niepowtarzalny smak. Ach rozmarzyłam się .... Może dlatego tak lubię pieczone , tak, to kolejny smak dzieciństwa.

  • Cała prawda o tradycyjnych polskich serach

    W Polsce produkowane są trzy charakterystyczne sery: oscypek i bryndza na Podhalu oraz ser koryciński swojski - na Podlasiu. Każdy z nich wytwarza się w sposób przekazywany z pokolenia na pokolenie, każdy z nich ma też swój charakterystyczny smak.

  • Bardzo dobra :) polecam

Artykuły na temat: ziemniaki z bryndza
  • Sałatka ziemniaczana z bryndzą

    Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, gotować 20 min w osolonej wodzie, obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie oleju,...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Kluski z bryndzą

    ... Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia. Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    ...ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić(...). ***Zobacz także*** Podlasie: Soczewiaki Wykonanie: Soczewicę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, a potem obrać i zemleć lub...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    .... Równie smaczny jest na świeżym pieczywie i podawany na słodko z miodem lub konfiturą. Bryndza Jest ostra – słonawa i raczej pikantna. To ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Dania z ziemniaków

    ..., kminek, 250 g kiszonej kapusty, 100 g bekonu 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Schłodzić, obrać, drobno zetrzeć na tarce. Pieczone mięso z gęsi (mogą być resztki) pokroić w kawałki. Z ziemniaków(...) 1. Ziemniaki wyszorować, opłukać. Ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać. Gdy wystygną, drobno zetrzeć na tarce. Z ziemniaków, przesianej mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Stolnicę posypać...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...