• Informacje na temat:

    ziemniaki w francuskiej kuchni

Przepisy na temat: ziemniaki w francuskiej kuchni
  • Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka

    ...z kurczakiem. Gwarantujemy, że mały smakosz spałaszuje ją ze smakiem.  Drobiowa pierś to bohaterka wielu wspaniałych dań. Jej delikatny smak docenia się w kuchniach całego świata. Uniwersalna, pasuje do...

  • Kolacja w kilka minut.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Pożywne i smaczne danie.

  • Kuchnia turecka

    ..., stanowią ciekawe urozmaicenie tureckiej kuchni. Popularną odmianą są Inegöl Köftesi oraz Izmir Köftesi przyrządzane wg. tamtejszych przepisów. Pide - słynna "turecka pizza". Płaski chleb jest przypiekany(...). Restoran oferuje kuchnię zarówno rodzimą, jak i międzynarodową, nie wyłączając chińskiej, indonezyjskiej czy meksykańskiej. Tutaj tez dostaniemy alkohol, co w innych lokalach nie jet możliwe...

  • Prosty przepis na smaczne placuszki.

  • Tartiflette

    Proste danie z kuchni francuskiej.

  • Rozgrzewająca i syta zupa na obiad.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię

Artykuły na temat: ziemniaki w francuskiej kuchni
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    Ciężka, maślana, skomplikowana - tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest?

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    ...kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz odwiedzą goście - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Francuski Szef Kuchni

    ...ikoną sztuki kucharskiej,nie tylko dla Amerykanów. Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi(...) bezowymi grzybkami (...). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań (...). Zdecydowanie wolę, kiedy wszystko...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    ...masową, głównie we Francji, Holandii i w Polsce. Co ciekawe, co czwarta pieczarka spożywana w Europie wyrosła właśnie w naszym kraju! W kuchni Grzyby te smażymy, dusimy, gotujemy, marynujemy...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

Wideo na temat: ziemniaki w francuskiej kuchni
  • Przepis na batony rabarbarowe

    Jakie przysmaki zabrać ze sobą na majówkowy piknik? W kuchni „Dzień Dobry TVN” kucharz Andrzej Polan i wokalistka Maja Hyży przedstawili pomysły na szybkie potrawy idealne na spontaniczny wiosenny(...) ziemniakiem i pomidorami. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)