• Informacje na temat:

    ziemniaki po azjatycku

Przepisy na temat: ziemniaki po azjatycku
  • Włochaty ziemniak na polskim stole

    Kolokazja jadalna, taro, kleśnica jadalna albo włochaty ziemniak – to synonimy określające tę samą roślinę, bardzo pożywne egzotyczne warzywo. Jest doskonałą propozycją dla dzieci, alergików i osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.

  • Soczysty, aromatyczny boczek w orientalnych przyprawach. Bardzo prosty w przygotowaniu, zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem.

  • Zupa cytrynowo-imbirowa

    ...2 liście limonki kaffir Sok z ½ cytryny Sól, pieprz 10 g maki 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łodyżek kolendry Przygotowanie Szczypior, marchewkę, ziemniaki i bakłażana pokroić. Imbir obrać i pokroić(...) imbir i listki limonki, gotować 5 minut. Dodać ziemniaki, marchewkę i bakłażana, gotować 15-20 minut pod przykryciem. Wyjąć listki limonki. Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać...

  • głębia smaków...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Wypróbowany przepis na "Szaszłyki po azjatycku"

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pulpeciki po azjatycku"

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...? - Umyj ziemniaki i ugotuj w wodzie (ok. 20 min). Osącz, ostudź, zdejmij skórkę. Przekrój na pół. Zrób sos winegret: wymieszaj ocet, sól, pieprz, musztardę, miód z 4 łyżkami oleju. Umyj i posiekaj koperek(...) -natka pietruszki Jak przygotować? -Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i pokrój je w średniej wielkości kostkę. - Pieczarki oczyść, a następnie pokrój je w plastry, po czym przesmaż...

  • Sprawdzony przepis na "Boczek po azjatycku"

Artykuły na temat: ziemniaki po azjatycku
  • Perfekcyjne pieczone ziemniaki

    Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Wypróbuj ziemniaki wg przepisu Rezy!

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    ...masła i zamieszaj. Tak przyrządzony ryż smakuje wybornie jako dodatek do pieczonych mięs i azjatyckich sosów. Ozłocone ziemniaki Warzywa gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżkę kurkumy i garść koperku. Podgotowane ziemniaki odcedź, wyłóż na blachę i zalej masłem z kurkumą i koperkiem. Piecz ok. 50 minut, co jakiś czas poruszając ziemniakami. To wyśmienity...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zupa cytrynowo-imbirowa

    ...pasty curry 2 liście limonki kaffir Sok z ½ cytryny Sól, pieprz 10 g maki 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łodyżek kolendry Szczypior, marchewkę, ziemniaki i bakłażana pokroić. Imbir obrać i pokroić(...) imbir i listki limonki, gotować 5 minut. Dodać ziemniaki, marchewkę i bakłażana, gotować 15-20 minut pod przykryciem. Wyjąć listki limonki. Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Tapioka: Urozmaicamy jadłospis

    Tapioka jest produktem skrobiowym uzyskiwaną z manioku. W krajach Ameryki Południowej i Afryki ta, dla nas egzotyczna, roślina jest podstawą żywienia. Spożycie manioku jest tam równie częste jak u nas ziemniaków. Warto zainteresować się zwłaszcza uzyskiwaną z niego kaszą: jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i nie uczula.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Księga smaków: Mięta

    .... W pierogach Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem i ostudź. Wsyp do miski, dodaj pokruszony ser twarogowy, połowę podsmażonej cebuli, szczypior i listki(...) listkami mięty. Zupa groszkowo-miętowa Subtelna, ale i sycąca, kwintesencja lata i prostoty w kuchni. Użyj groszku świeżego lub mrożonego. Cebulę i obrane ziemniaki pokrój. Miętę opłucz, listki...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...