• Informacje na temat:

    ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym

Przepisy na temat: ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym
  • Pieczeń czosnkowa z piwną nutą

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by...

  • Batat z ciecierzycą w sosie pomidorowym

    ... przyprawami. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry. 

  • Gyros z sosem

    Składniki: 40 dag polędwicy ziemniaki olej przyprawa do gyrosa oregano sól Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 50 ml gęstego jogurtu oregano sól ogórek (dekoracja) Przygotowanie: Ziemniaki (ilość według uznania) umyj i obierz, pokrój na ćwiartki, skrop olejem, oprósz oregano, po czym upiecz w piekarniku na wyściełanej papierem do pieczenia lub folią blaszce...

  • Grube frytki z piekarnika

    ...1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy frytki, grubiej niż standardowo (ok. 1 cm). 2. Pokrojone frytki umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, tymianek i paprykę, mieszamy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy frytki ok. 40-45 min. 4. Sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy...

  • Udka na białym winie

    Świetnie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków

  • Pikantne chłopskie szaszłyki

    ...oliwą z dodatkami i ułóż na kratce z piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Podawaj np. z sosem  jogurtowo-czosnkowym.(...)Sposób przygotowania: 1. Oliwę z oliwek wymieszaj z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, mieloną papryką, oregano oraz kurkumą. Odstaw na 1 godzinę. 2. Młode ziemniaki dokładnie...

  • Ziemniaczane łódeczki

    ...wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 20 min. 4. Ziemniaczane łódeczki podawaj od razu po wyjęciu z pieca z sosem czosnkowym, np. tzatziki. Posyp ziołami - świeżymi lub suszonymi. Podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa. Przygotowanie: 45 minut...

  • Placki spod samiuśkich Tater

    .... Moskole jada się ze skwarkami, bryndzą, masłem, sosem czosnkowym lub grzybowym. Same placki są chude, więc warto posmarować je czymś tłuściejszym. (PAP Life)

  • Domowy fast food

    ...lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem. Krążki cebulowe Niektórzy mówią, że to alternatywa dla chipsów. Na pewno krążki cebulowe(...) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 min. 7. Do kieszonek z mięsem dokładamy warzywa, polewamy całość keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym. Domowa pizza Nawet nie dysponując gadżetami...

  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

    ...180° C i piecz przez około 15 minut. Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem bakłażany polej sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Artykuły na temat: ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym
  • Czosnkowy kurczak

    Pieczone lub smażone już samym zapachem skusi domowników. I zwykle znika w kilka minut.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Warzywa w chrupiących ziemniakach

    ...i oliwą, mieszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Warzywa wykładamy na ciepłe ziemniaki i podajemy z sosem majonezowo--czosnkowym. 6/2016 Rewia(...), 1/2 szklanki majonezu, 2 ząbki czosnku. Przygotowanie Nieobrane ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniaki zawijane w boczku z papryką

    Młode ziemniaki zaczynają królować na naszych stołach. Oto jeden ze sposobów na ich przyrządzenie.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych i oryginalnych potraw.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    ...tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 20 min. 4. Ziemniaczane łódeczki podawaj od razu po wyjęciu z pieca z sosem czosnkowym, np. tzatziki. Posyp ziołami - świeżymi lub suszonymi. Pieczone ziemniaki podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 405 kalorii Pasztet ziemniaczany Składniki na 6-8 porcji: 4 filety śledziowe, 50

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...