• Informacje na temat:

    ziemniaki panierowane smazone

Przepisy na temat: ziemniaki panierowane smazone
  • Smażona ryba z remuladą

    ...twardo. Jajko, ogórka, cebulę pokroić w kostkę. Zioła drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Cytrynę...

  • Kotleciki z ziemniaków

    Z ziemniaków i twarogu wyczarujesz pyszny obiad dla wegetarian. Możesz serowować je z surówką, sosem lub na ostro - z posiekaną chili.

  • Placuszki z łososia i ziemniaków

    Co potrzebujemy? 20 dag filetu z łososia 30 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag liści szpinaku ząbek czosnku jajko sól 4 łyżki mąki lub ziarno sezamu do panierowania oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z łososia upiec, ostudzić i podzielić na kawałki. Szpinak udusić na oliwie z czosnkiem. Po odcedzeniu posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać łososia z ziemniakami...

  • Kotlety z dorsza i ziemniaków

    Składniki: 30 dag filetów z dorsza 2-3 ziemniaki (ok. 20 dag) pęczek natki plasterek cytryny 2 liście laurowe cebula łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do panierowania (ew. panierka owsiana) sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę. Filety rybne oczyść, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe...

  • Dorsz panierowany zapiekany

    ...przygotować sałatkę. Ziemniaki i rzodkiewki pokroić w plastry. Warzywa połączyć z sosem i wyłożyć na talerz, na to ułożyć rybę, a na nią ser. Danie włożyć na krótką chwilę do rozgrzanego piekarnika nastawionego...

  • Przysmaki z ziemniaka

    ..., żelaza), a także błonnika oraz witamin (np. C, K, z grupy B). Ziemniaki są też delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających. Właśnie ze względu na te cechy, mogą się pojawić w diecie dziecka już w 5.-6. miesiącu życia. Podane z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakują smykowi. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Najmłodszym warto zaproponować...

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Ziemniaki paprykowo-rozmarynowe   Przygotowanie: pęczek rozmarynu 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek sól morska Przygotowanie: Rozmaryn pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na cząstki. W misce wymieszać kawałki ziemniaków, paprykę, rozmaryn, oliwę i sól. Ziemniaki ułożyć na blasze, piec w piekarniku rozgrzanym do...

  • Panga panierowana w sezamie

    Prosty przepis na oryginalne danie.

  • Sałatka z młodych ziemniaków, zielonych szparagów i pomidorów koktajlowych

    ...  Składniki: 800 g młodych ziemniaków 500 g zielonych szparagów 1 cytryna 4 łyżki octu winnego 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 łyżka płynnego miodu 6 łodyżek bazylii 200 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 małe kotlety wieprzowe 2 jajka 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej 60 g sklarowanego masła cytryna do dekoracji  Przygotowanie: Ziemniaki...

  • Kotlety ziemniaczane

    ...1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa. 3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami. 4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę (wystarczą zwykle 3 łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można...

Artykuły na temat: ziemniaki panierowane smazone
  • Smażone cynaderki

    Tradycyjny smak.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ...w garnku, na odrobinie tłuszczu. Te ziemniaczki sprawiają, że pachnie cały dom. Mięso zaś skropione cytryną i panierowane – w panierce jest drobno starta skórka z cytryn jest wyjątkowo delikatne w smaku...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Przysmaki z ziemniaka

    ..., żelaza), a także błonnika oraz witamin (np. C, K, z grupy B). Ziemniaki są też delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających. Właśnie ze względu na te cechy, mogą się pojawić w diecie dziecka już w 5.-6. miesiącu życia. Podane z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakują smykowi. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Najmłodszym warto zaproponować...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Kotlety z kalafiorem

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • ​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zagotować w bulionie, dodać ocet. Przygotowaną zalewą zalać ziemniaki,...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...