• Informacje na temat:

    ziemniaki nadziewane kiełbasą

Przepisy na temat: ziemniaki nadziewane kiełbasą
  • Kuchnia na cały tydzień

    Dorsz z warzywami Sposób przygotowania 1. Dorsza pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo(...), paprykę i chilli. Przypraw. Rybę smaż na gorącej oliwie. Do żaroodpornego naczynia wsyp pieczone ziemniaki, cebulę, marchewkę, usmażoną rybę, grzyby, paprykę i papryczkę chilli. Delikatnie wymieszaj...

  • Szałwia - lekarstwo i przyprawa

    ...z drobiem, wieprzowiną, cielęciną, boczkiem, kiełbasą, tłustymi rybami, ziemniakami, pomidorami i bakłażanami. Fantastycznie zastępuje rozmaryn w pizzy. Ponieważ ułatwia trawienie, jest idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli. Ma też zastosowanie w sałatkach i farszach do drobiu. Pyszna przystawka Idealną przekąską w letni wieczór będą ruloniki z szynki nadziewane...

  • Przepisy na cały tydzień

    ...ziemniaki, gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem wrzuć szczaw. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi jajkami, śmietaną i szczypiorkiem.  Nadziewane serduszka Sposób przygotowania(...), wrzuć na głęboki rozgrzany tłuszcz, smaż około 10 minut, przewracając je. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój. Pozostałe warzywa...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...charakterystycznym dla Podlasia jest przypominająca kiełbasę kiszka ziemniaczana - czyli jelito wieprzowe nadziewane masą z tartych ziemniaków i słoniny. Przepyszne galarety jak z Kaszub Galareta to...

  • Zdrowe przekąski z grilla

    Jeśli grillowanie kojarzy się nam głównie z kiełbasą maczaną w wiadrze z musztardą, nie ma się co dziwić, że postrzegamy to jako coś niezdrowego. Na szczęście możemy w prosty sposób zmodyfikować nasze menu, serwując sobie i gościom zdrowe przekąski z grilla! Mięsne zagryzki Wbrew pozorom, zdrowe grillowanie nie musi opierać się na produktach bezmięsnych. Przykładem na to jest, wciąż...

  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne są(...) , zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz zioła, głównie...

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ..., gryka (nie zanieczyszczona), kukurydza, proso, quinoa (komosa ryżowa), sezam, sorgo, tapioka, maniok, ziemniaki, ryż i ryż glutenowy ( nie jest to gluten zbożowy). Niedozwolone(...) z w/w zbóż, ciasto- świeże, suche, nadziewane, produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe. Ryzykowne, których lepiej unikać...

Artykuły na temat: ziemniaki nadziewane kiełbasą
  • Ziemniaki nadziewane jajecznicą z chorizo

    Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Kroimy warzywa w cienkie paski, kiełbasę w małe kostki(...) razem z masłem i smażymy, aż jaja się zetną. Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki nacinamy wzdłuż i lekko rozchylamy. Wypełniamy jajecznicą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    Z utęsknieniem wyczekujemy ciepłych dni pełnych okazji do wspólnego odpoczynku na świeżym powietrzu. Podczas sprzyjającej pogody za oknem, najchętniej wybieramy spotkania przy grillu, w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Wbrew pozorom jednak kiełbasa, karkówka czy mięsne szaszłyki to niejedyne potrawy, jakie możemy przygotować na ruszcie! Warto podczas tegorocznego sezonu poeksperymentować ze smakami i przyrządzić na grillu również wiele nowych, dotychczas nieprzygotowywanych potraw z...

  • Tanie i smaczne ziemniaki wyjątkowo często goszczą na naszych talerzach. Nie ma się co dziwić, w końcu bez większego wysiłku można wyczarować z nich wiele, różnorodnych dań. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie.Produkt ten uchodzi powszechnie za niezwykle kaloryczny. Warto jednak zastanowić się czy aby na...

  • Szałwia - lekarstwo i dodatek do dań

    ..., wieprzowiną, cielęciną, boczkiem, kiełbasą, tłustymi rybami, ziemniakami, pomidorami i bakłażanami. Fantastycznie zastępuje rozmaryn w pizzy. Ponieważ ułatwia trawienie, jest idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli. Ma też zastosowanie w sałatkach i farszach do drobiu. Pyszna przystawka Idealną przekąską w letni wieczór będą ruloniki z szynki nadziewane fetą i szałwią...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...    Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski, podsmażyć na solidnej patelni, gotowane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, dodać do boczku, podsmażyć, przykryć grubymi na pół palca plastrami sera, posolić i popieprzyć. Jak tylko ser zacznie się...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...