• Informacje na temat:

    ziemniaki gotowane po indyjsku

Przepisy na temat: ziemniaki gotowane po indyjsku
  • Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca

    Sposób przygotowania Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ...połączeniach – na przykład ogórek kiszony z pomidorem oraz gotowaną zieloną soczewicą.  Nie bój się eksperymentów, kiszonki nie muszą być jedynie dodatkiem do klasycznego zestawu „schabowy i ziemniaki(...) – od zupy jarzynowej przez gotowane warzywa w panierce aż po warzywne sosy i gulasze. Szybko zamrożone i odpowiednio przechowywane składniki zachowują większość składników odżywczych, dlatego bez obaw...

  • Sekrety kuchni tajskiej

    ...składniki. Gotować aż sos będzie gesty. Kurczak w żółtym curry Składniki: - podudzia z kurczaka (wyluzowane, bez kości), - żółta pasta curry, - mleko kokosowe, - cukier palmowy, - ziemniaki, - orzeszki ziemne, - prażona cebulka, - olej Przygotowanie: Podudzia pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć pastę curry dodać mleko kokosowe. Zagotować wszystko. Do gotującego sosu dodać kurczaka ziemniaki...

Artykuły na temat: ziemniaki gotowane po indyjsku
  • Indyjski krem z kalafiora

    Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    ...masła i zamieszaj. Tak przyrządzony ryż smakuje wybornie jako dodatek do pieczonych mięs i azjatyckich sosów. Ozłocone ziemniaki Warzywa gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżkę kurkumy i garść koperku. Podgotowane ziemniaki odcedź, wyłóż na blachę i zalej masłem z kurkumą i koperkiem. Piecz ok. 50 minut, co jakiś czas poruszając ziemniakami. To wyśmienity...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Gulasz z dyni, jarmużu i białej fasoli z suszonymi śliwkami

    Jestem fanką warzywnych gulaszów. Nigdy mi się nie nudzą, bo za każdym razem smakują trochę inaczej. Podczas ich przygotowywania wypróbowuję różne egzotyczne przyprawy - tutaj użyłam ostrej indyjskiej sambar masali, którą można zastąpić mieszanką garam masali, płatków chilli i kurkumy.

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Dwa w jednym

    ...żaroodpornego, przykryj warstwą ziemniaczanego purée. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw zapiekankę na mniej więcej 40 minut (aż ziemniaki się zezłocą). Pod koniec pieczenia posyp ją startym serem. Gdy ładnie się(...) pokrojonych na spore kawałki, 4 kapusty pak choi pokrojone na pół (www.frisco.pl) Opcjonalnie: wolnowar, 500 g ugotowanego wcześniej makaronu ryżowego wstążek Włóż wieprzowinę, cynamon, anyż, sos...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    ...przygotowywane z dodatkiem ricotty, w Tyrolu to canederli robione z wykorzystaniem czerstwego pieczywa, szpinaku i bekonu. Gnocchi alla romana to rodzaj klusek z semoliny. Ziemniaki można upiec wcześniej, chociaż równie dobrze sprawdzą się tu gotowane. Sos z pieczonych pomidorów jest niezwykle łatwy do przygotowania, można nawet powiedzieć, że "samorobiący się", bo nasza praca ogranicza się jedynie do...

  • Okres wakacyjnych wyjazdów w pełni. Sieć indyjskich restauracji Ganesh przygotowała na ten czas ciekawą propozycję dla wszystkich entuzjastów podróży i egzotycznych smaków. Na uczestników czeka wiele cennych kulinarnych nagród, na czele z 50-procentową zniżką do wszystkich lokali sieci - na zawsze! Konkurs pod hasłem „Tour de Ganesh" potrwa do końca września.   Ganesh to jedyna w Polsce sieć indyjskich restauracji, założona w 2006 roku w Łodzi przez Tapindera Sharmę. W ramach marki działa...