• Informacje na temat:

    ziemniaki francuskie z piekarnika

Przepisy na temat: ziemniaki francuskie z piekarnika
  • Francuska zapiekanka

    ...ziemniaki, przekładając je przesmażoną cebulą i zrumienionym boczkiem. Całość polej przygotowanym sosem beszamelowym. 5. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180°C. Posyp(...)Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć do garnka z posoloną wodą. Ugotuj w mundurkach do miękkości. W tym czasie obierz obydwie cebule, pokrój je w grube plastry. Posiekaj...

  • ziemniaki posypane rozmarynem

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana

    Sposób przygotowania Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie...

  • Te ziemniaczki to był strzał w dychę, bo zjedliśmy całą blachę :-) Bardzo proste do zrobienia, a w smaku przepyszne. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale równie świetnie będą smakować z sosem czosnkowym.

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.  Brokułowo-pomidorowa Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 25 minut, aż(...) wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami czerwonego...

  • Pieczone ziemniaki na dwa sposoby. Ziemniaki na postny obiad.

  • Pieczone pierogi z warzywami

    Koperty ze szpinakiem Sposób przygotowania Szpinak rozmroź i dokładnie osącz. Ciasto francuskie rozmrażaj 20-25 minut w pokojowej temperaturze. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na(...) muszkatołową. Rozmrożone płaty ciasta francuskiego cienko rozwałkuj.  Placek potnij na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego połóż porcję farszu szpinakowo-serowego. Rogi zawiń do środka i zlep ponad...

  • Ziemniaki z boczkiem, cebulką , czosnkiem i żółtym serem.

  • Karnawałowe potrawy

    .... Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę.  2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki.  3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków...

  • Pieczone ziemniaki faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i porem, wymieszanymi z żółtym serem to doskonały pomysł na przystawkę na każdą imprezę czy święta. Bardzo fajnie wyglądają i świetnie smakują. Będą również doskonałym dodatkiem do mięsa czy ryby na obiad. W większej ilości podane na przykład z sosem czosnkowym mogą też stanowić odrębny, samodzielny posiłek.

Artykuły na temat: ziemniaki francuskie z piekarnika
  • Warzywa w cieście francuskim

    ...1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i pory. Zdjąć z ognia. Ziemniaki(...). 2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na podłużny placek. Pośrodku, na całej długości, rozłożyć przygotowany farsz. Krawędzie ciasta ponacinać na całym obwodzie, tworząc paski. Ciasto...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Francuska zapiekanka

    Pomidory sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. l Podgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim pokrojone na drobno cebule. Gdy się zrumienią, dodaj mięso i wymieszaj. Następnie włóż pomidory, drobno pokrojony czosnek, wsyp pieprz i część posiekanego tymianku. Zagęść mąką, zalej małą ilością wody i duś do miękkości przez ok. 45 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    Powszechnie uważa się, że zupa francuska to potrawa kuchni francuskiej. Nasze gospodynie też robią pyszną cebulową. Ta receptura pochodzi z miejscowości Goraj w powiecie biłgorajskim. Ważne, a by do(...) ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Obiad po francusku

    ..., ułożyć na niej pomidory (przeciętą stroną do góry). Posmarować je oliwą, posypać solą, cukrem i kolorowym pieprzem, posypać listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Zapiekać ok(...) brytfanny i wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Do wysmażonego sosu na patelni wlać wino i wygotować mniej więcej do połowy. Stopniowo dodawać musztardę, śmietanę i starty ser...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Zapiekanka dauphinois z borowikami

    Autorem przepisu jest jeden z wielkich francuskich kurzachy, Eric Frechon, szef kuchni w paryskimi hotelu Bristol. Zapiekanka Daupihnois czyli Gratin dauphinois to od wiekow znana klasyka francuskiej(...) i kroimy je na plastry. Podsmazamy na masle, solac. W garnku zagotowujemy mleko plus smietane z czosnkiem, tymiankiem i przyprawami. Od zagotowania, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...