• Informacje na temat:

    ziemniaki do żeberek

Przepisy na temat: ziemniaki do żeberek
  • ​Fasolowa na żeberkach

    Składniki na 6 porcji 1 niewielki pasek żeberek wieprzowych (ok. 60 dag) 15-20 dag drobnej fasoli 1 duża marchewka kawałek selera pietruszka 20 dag ziemniaków 1 mała cebula 2 łyżki masła(...) przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy już będą dość miękkie, dodaj do wywaru ugotowaną i osączoną fasolę oraz przyprawę do dań z fasoli.  Już pod sam...

  • Super danie. Sycące i nadaje się na każdą okazje.

  • Żeberka cielęce

    Nie masz pomysłu na obiad? Zrób żeberka!

  • Smaczny pomysł na "Krupnik jaglany na wywarze z żeberek"

  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach

    Składniki: 400 g wędzonych żeberek 2-3 skrzydełka kurczaka 2 kiełbasy, np. jałowcowe 650 g kapusty kiszonej duża słodka cebula kilka dużych ziemniaków kilka suszonych grzybów ząbek czosnku(...). 4. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę, a następnie wrzucamy do kapuśniaku. 5. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. 6. Z zupy wyjmujemy mięso, oddzielamy je...

  • Przepis wart wypróbowania: "Korona z żeberek"

  • Żeberka z tymiankiem

    Mięso można przygotowywać na wiele sposobów.

  • Smaczny pomysł na "Korona z żeberek"

  • Warmińskie czarne żeberka

    Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.

  • Smażone żeberka wieprzowe z cebulą, ziemniakami i oliwkami. Polecam :)

Artykuły na temat: ziemniaki do żeberek
  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    Sposób przygotowania: 1. 3-4 godziny przed pieczeniem żeberek przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z miodem i ketchupem. Dodaj drobno posiekany czosnek, olej, słodką i ostrą paprykę oraz(...) żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz żeberka przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W trakcie posmaruj mięso resztką marynaty.  3. Ziemniaki obierz i pokrój...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach

    ..., ziemniaki oraz posiekaną kapustę. Gotuj 15 min.  3. Do barszczu wrzuć mięso z żeberek. Dopraw sokiem z cytryny. Rozlej zupę do miseczek, nałóż kleks śmietany i posyp natką.  Zobacz także:

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Kapuśniak na żeberkach

    Sposób przygotowania: 1. Żeberka zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotuj około 40 minut.  2. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, a po 10 minutach ziemniaki.  3. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją na sicie. Przełóż do zupy, gdy warzywa będą miękkie. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę. Rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodaj...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Grochówka na żeberkach

    ...i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości. 5. Na 1 łyżce oleju podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodaj do zupy. 6. Dopraw grochówkę do smaku przyprawami. 7. Wyjmij...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Żeberka z rusztu

    Godzina wystarczy, aby zachwycić gości. Ten przepis jest idealny na majowe spotkania w ogrodzie.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...