• Informacje na temat:

    ziemniaki do smażenia

Przepisy na temat: ziemniaki do smażenia
  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

  • Ziemniaki smażone z dodatkiem przypraw ziołowych.

  • Przysmak z ziemniaka

    Ziemniaki ugotuj na półmiękko. Gdy przestygną, pokrój je w grubą kostkę. W oddzielnych naczyniach ugotuj brokuły i zielony groszek (w wodzie z dodatkiem soli i cukru) tak, aby pozostały jędrne. Nie przykrywaj garnków - warzywa zachowają wówczas swój piękny, zielony kolor. Jajka roztrzep, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozpuść masło, wyłóż ziemniaki z brokułami i groszkiem...

  • szybsza i trochę bardziej "uboga" wersja duszonek, ale równie smaczna :)

  • Gulasz z ziemniakami

    ...pomidorowej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka bulionu warzywnego, 100 ml czerwonego wina, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Cebulę drobno posiekaj. Do...

  • bo gotowane się przejadły :)

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

  • Sprawdzony przepis na "Sajgonki bez smażenia"

  • Smażone kulki z nadzieniem

    ...dag mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, osączyć. Na tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę. 2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na piure. 3. Korniszony posiekać, wymieszać z podsmażoną cebulą, boczkiem i musztardą, doprawić solą...

  • Wątróbka smażona z cebulą, podana z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

Artykuły na temat: ziemniaki do smażenia
  • Ziemniaki – balsam dla jelit

    Powszechnie posądzane o wyjątkowo wysoką kaloryczność i niedoceniane z uwagi na relatywnie niską cenę – ziemniaki mają nam sporo do zaoferowania. Działają kojąco na śluzówki przewodu pokarmowego i sprzyjają optymalnej pracy jelit. Jak serwować ziemniaki, by w pełni skorzystać z ich walorów odżywczych i zdrowotnych?

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Jak uzyskać perfekcyjny smak ziemniaków?

    ...równych plastrów ziemniaków, np. do sałatki lub do podsmażenia, nie kroję ich nożem, tylko używam krajalnicy do jajek. Smażenie Ziemniaki w mundurkach przeznaczone do smażenia gotuję dzień(...)Aby ziemniaki w mundurkach równo się ugotowały, wybieram bulwy tej samej wielkości.  Gdy chcę, by były bardziej aromatyczne, do wody dodaję łyżkę kminku lub zioła: rozmaryn i cząber. Z kolei dodatek...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Ziemniaki nie zawsze zdrowe?

    Choć jest naturalny, jest także toksyczny. Spożywany często może zaszkodzić. O tym, że stare kiełkujące ziemniaki nie są zdrowe, wiemy od dawna. To właśnie obecna w kiełkujacyh pędach solanina sprawia, że ze spożycia takich ziemniaków lepiej zrezygnować. Solanina jest w liściach ziemniaka, ale też w młodych, niedojrzałych bulwach. Dlatego dobrze się przyjrzyj, jakie ziemniaki zamierzasz...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Ziemniaki z gulaszem

    ...pszennej, 1 szklanka bulionu warzywnego, 100 ml czerwonego wina, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz. Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po(...) min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki. Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

Zdjęcia na temat: ziemniaki do smażenia
Wideo na temat: ziemniaki do smażenia
  • Ziemniaki w różnych odsłonach kulinarnych

    Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety ziemniaczane ze smażoną zieloną sałatą, ziemniak z mięsem mielonym na francuzie - to propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakiem w roli głównej. Kucharz udowodnił w "Dzień Dobry TVN", że ziemniaki wcale nie muszą być nudne.

  • Kuchnia Piotra Kucharskiego - śledź w trzech odsłonach

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował śledzia w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażonego z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym.

  • Ukraińskie przysmaki w kuchni Weroniki Marczuk

    Lwowska sałatka winegret, glazunia i ziemniaki smażone po ukraińsku - w kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Weronika Marczuk, przygotowując tradycyjne przysmaki swojej ojczystej kuchni.