• Informacje na temat:

    ziemniaki cukinia cebula

Przepisy na temat: ziemniaki cukinia cebula
  • Kotleciki z cukinii i ziemniaków

    Cukinia i ziemniak - duet doskonały.

  • Placuszki z cukinią

    Podstawowe składniki: 4 większe ziemniaki spora cukinia Dodatki i przyprawy: 2 jajka mąka do zagęszczenia cebula sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój...

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć(...) w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone...

  • Kalafiorowa z cukinią

    Sposób przygotowania Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cukinię umyj, wytrzyj, potnij w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę oraz czosnek, marchewkę i cukinię. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Wyjmij ok. 1/4 jarzyn. Do reszty dodaj kalafior oraz ziemniaki. Zalej bulionem...

  • Zupa krem z cukinii

    Cukinie umyj, osusz, pokrój w półtalarki. Ziemniaki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, dodaj listki laurowe, ziele(...) przeciśnięty przez praskę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj ok. 15 min aż będą miękkie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cukinię...

  • Co z tą cukinią?

    Po pierwsze, najprostsza będzie cukinia zapiekana w plastrach . Do przygotowania tej potrawy będziemy jeszcze potrzebować sól, ser parmezan oraz migdały w płatkach. Sposób przygotowania Dwie cukinie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z plastrów delikatnie solimy. Układamy je na blasze. Teraz posypujemy cukinię parmezanem a na wierzch dajemy płatki migdałowe. Pieczemy ok. 10 minut...

  • Placki z cukinii

    Składniki na 3-4 porcje: 30 dag cukinii, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 cebula, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, olej, 3 pomidory, 2 łyżki czarnych oliwek, po łyżce octu i oliwy, kilka liści sałaty. Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę...

  • Placki z cukinią

    Składniki: 1 średnia cukinia 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 3-4 gałązki natki pietruszki 3 łyżki oleju sól, mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ziemniaki(...) tarce o dużych otworach, tak samo jak ziemniaki. Natkę opłucz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj w miseczce z jajkiem i mąką. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Całość...

  • Czy znasz makaron z cukinii?

    Cukinia ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy(...), 2 ziemniaki, łyżkę sosu sojowego, szczypiorek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, oliwę. Posiekaną cebulę podsmażamy w dużym...

  • Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż

    Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz solą i odciśnij. Ziemniaki zetrzyj tak samo. Połącz z cukinią, cebulą, jajkiem, pestkami słonecznika i dyni, otrębami i siemieniem lnianym. Dopraw do smaku solą, majerankiem i pieprzem.  2. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż racuszki na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu papierowym ręcznikiem.  3. Racuszki przełóż na półmisek...

Artykuły na temat: ziemniaki cukinia cebula
  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Placki z cukinii i ziemniaków

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj salsę pomidorowo-cukiniową. Cukinię (wraz ze skórką) pokrój w średnią kostkę. Do rondelka wrzuć pomidory. Dodaj ocet balsamiczny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na średnim ogniu około 10 min, aż sos zgęstnieje. Dodaj do niego zioła, cukier i cukinię. Dopraw.  2. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Krem z cukinii

    Sposób przygotowania: 1. Cukinię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy ziemniaki z cebulą i podsmażamy, mieszając, ok. minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy cukinię (odrobinę zostawiamy do dekoracji) i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 25 minut...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Zapiekanka z młodą cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki podobne jak ziemniaki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  2. Naczynie do...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

Wideo na temat: ziemniaki cukinia cebula
  • Szaszłyki i kaszanka, czyli majówkowa kuchnia uczestników "MasterChefa"

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" uczestnicy "MasterChef Junior": Mateusz Guncel, Anastazja Czyż i Stanisław Baumiller podzielili się swoimi ulubionymi majówkowymi przepisami. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: przepiórka czosnkowa z chimichurri, szaszłyk drobiowy z cukinią w tzatzikach, ziemniak pieczony w czosnku i kaszanka w kapuście z karmelizowaną czerwona cebulą. (Źródło: DDTVN/ x-news)