• Informacje na temat:

    ziemniaki au gratin

Przepisy na temat: ziemniaki au gratin
  • Zapiekanka Gratin

    Wybierz ziemniaki o dużej zawartości skrobi, np. odmianę Bryza.

  • Ziemniaki gratin smakują najlepiej jako dodatek do mięs.

  • Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków

    ...oleju, - 100 ml czerwonego wina, - 150 ml bulionu warzywnego, - 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego, - płaska łyżeczka mąki ziemni Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Foremkę natłuścić i dachówkowato ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na ziemniaki. Gratin zapiekać w 200 st. C przez 40-50 minut. Porzeczki oberwać...

  • Proste, szybkie i smaczne!

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana

    Inspirowana francuską zapiekanką Gratin dauphinois, ale z nutką polskości. Idealna na imprezową przekąskę na gorąco.

  • Kremowe ziemniaki pod chrupiącą serową skorupką.

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ...borówek do mięs Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Natkę pietruszki posiekać. Ziemniaki ubić, umieścić w misce. Dodać mięso, cebulę, bułkę tartą, śmietanę(...) olej. Dodać 6 łyżek ciepłej wody. Wmieszać 2 gałązki posiekanego koperku. Sos podawać do łososia. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal Gratin z fasolki szparagowej...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekanka (gratin) ziemniaczana"

  • Walentynkowe menu

    ...krain rozkoszy Propozycje dań głównych: Roladki cielęce nadziewane suszonymi pomidorami i kozim serem oraz ziemniaczany gratin z parmezanem Składniki na 2 porcje: - 600 g mączystych(...): Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ząbek czosnku przeciąć. Foremkę natrzeć tłuszczem, umieścić w niej czosnek i ułożyć plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Jajko zmieszać...

Artykuły na temat: ziemniaki au gratin
  • Zapiekanka (gratin)

    Wybierz ziemniaki o dużej zawartości skrobi.

  • Gratin ziemniaczane

    Do tego dania możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego.

  • ​Ziemniaki gratin z tymiankiem

    ... Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Wymieszaj w rondlu mleko ze śmietaną, dodaj rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzej, ale nie zagotuj. Zetrzyj parmezan, ser pokrój w plastry. Ułóż warstwę ziemniaków, polej śmietaną, dodaj ser i posyp solą, tymiankiem i parmezanem. Układaj kolejne warstwy. Piecz 45 minut w 200 st. C.

  • Gratin ziemniaczany

    ... Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posyp listkami szałwii. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany, dopraw solą i pieprzem. Polej ziemniaki przygotowanym sosem. Posyp tartym parmezanem. Piecz w 175 st. C przez 50 minut.

  • Zapiekanka dauphinois z borowikami

    Autorem przepisu jest jeden z wielkich francuskich kurzachy, Eric Frechon, szef kuchni w paryskimi hotelu Bristol. Zapiekanka Daupihnois czyli Gratin dauphinois...

  • Pory na 4 sposoby

    ...sosem.   Gratin z porów   Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować(...) minut. Zupa z porów Ziemniaki obrać, pory i ziemniaki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.  Wlać wino i bulion, gotować 10-15 minut pod przykryciem...

  • O tym o czym dowiedziałam się w poniedziałek i zapiekanka Dauphinois z brukwią

    ..., nie wiem jak u was, ale u mnie mroźno porankami -2, -3 °C popołudniu słońce nagrzewa do 11-12 °C a wieczorem znów zimno. Odkurzyłam więc stary przepis na klasykę francuskiej kuchni – Gratin Dauphinois...

  • Renesans czerwonej porzeczki

    ...i gratin z ziemniaków...

Wideo na temat: ziemniaki au gratin