• Informacje na temat:

    zielony groszek z oliwa

Przepisy na temat: zielony groszek z oliwa
  • Zielony bukiet z groszkiem cukrowym

    Sposób przygotowania 1. Groszek cukrowy umyj, osusz, strączki oczyść i pokrój na duże kawałki. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę potnij na średniej wielkości kawałki. Szczypiorek oraz listki(...) patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj cukinie. Smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Potem dołóż groszek cukrowy. Warzywa smaż dalej przez 8 minut. Zarówno cukinia, jak i strączki groszku...

  • Sałatka tuńczykowa z groszkiem

    Sposób przygotowania Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzątkiem. Osącz. Przesyp do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. W drugim garnku zagotuj wodę. Posól ją, wrzuć zielony groszek (bez rozmrażania). Gotuj go ok. 7 minut. Miękką kaszę odstaw do wystudzenia. Groszek odcedź, osącz, wystudź. Tuńczyka osącz z zalewy. Pomidorki, rzodkiewki i listki...

  • Pożywne tagliatelle z zielonym groszkiem

    ...połowę, wlej śmietanę. Duś kolejne 3 minuty. Posól i popieprz. Makaron ugotuj al dente. Minutę przed końcem gotowania dorzuć zielony groszek. Odcedź makaron z groszkiem, przełóż na patelnię...

  • Zupa oliwkowa z groszkiem i marchewką

    ...odstawiamy. Osobno gotujemy groszek w małej ilości wody z odrobiną soli. Odcedzamy groszek i dodajemy do zupy. Gotujemy makaron, odcedzamy, wykładamy na talerz, zalewamy wrzącym "rosołem" i posypujemy...

  • Comber jagnięcy

    Składniki na 1 porcję: Comber jagnięcy 200g Czosnek 2 ząbki Rozmaryn 2 gałązki Groszek cukrowy 30g Mini cukinia   30g Młoda marchewka zwykła  30g Młoda marchewka żółta 30g Groszek zielony  120g Cebula 20g Mięta 2 g Świeży ogórek  50g Grzybki shimaji  10g Masło 50g Oliwa 20ml Sposób przygotowania: Comber jagnięcy czyścimy z błon, następnie okładamy rozmarynem...

  • Przygotowanie : Umyte i osuszone udka z kurczaka kroimy w grubą kostkę, solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy udka z kurczaka i mocno przysmażamy z każdej strony. Dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chilli, paprykę i fasolę szparagową. Smażymy 10 minut i zalewamy białym winem. Dodajemy zielony groszek, brokuły, przyprawy i dusimy do miękkości. Przed podaniem dodajemy śmietanę...

  • Proste przepisy z makaronem

    ...do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi. 3. To już prawie meta! Po kolejnych 3 minutach gotowania...

  • W maju w zielone gramy

    ...: pietruszkę, selera i jarmuż. Smaż dalej, mieszając 2 minuty.  2. Dodaj bulion, zagotuj, zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia, 15 minut. Wrzuć zielony groszek, pokrojoną cukinię i fasolkę. Gotuj jeszcze(...) Sposób przygotowania 1. Ugotuj groszek z czosnkiem i odcedź. Zmiksuj szklankę groszku z czosnkiem, krewetkami, połową estragonu, skórką cytrynową i mielonymi migdałami. Przypraw do smaku. Z masy zrób...

  • Makaron wstążki z wolno gotowanym halibutem

    Sposób przygotowania 1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  2. Zagotuj wodę z gałązkami koperku, pieprzem i połową skórki cytrynowej. Włóż rybę, zmniejsz ogień. Gotuj 8 minut. Wyjmij rybę z wywaru, ostudź, podziel na kawałki.  3. Rozgrzej na dużej patelni oliwę. Posiekaj cebulę i czosnek, smaż je 2 minuty, po czym dodaj groszek cukrowy, zielony groszek oraz resztę skórki...

  • Risotto z rybą

    Przygotowanie 1. Ryż ugotuj na miękko. 2. Warzywa umyj, obierz, ponownie opłucz i zetrzyj na tarce. Z pomidora zdejmij skórkę. Włoszczyznę, pomidora i zielony groszek gotuj w ok. 200 ml wody z oliwą przez ok. 15 minut. 3. Opłukane filety z ryby rozdrobnij i skrop sokiem z cytryny. Następnie włóż je do wywaru jarzynowego i gotuj do miękkości. 4. Do ryby i warzyw dodaj ryż oraz natkę...

Artykuły na temat: zielony groszek z oliwa
  • Kuskus z groszkiem

    Przyrządzaj potrawy z sezonowymi warzywami – dojrzałymi na krzakach pomidorami, papryką i groszkiem. Wypróbuj przepis na zielony kuskus z dodatkiem mięty.

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Naturalny kosmetyk: Zielony groszek

    Panie, które narzekają na cerę mieszaną, powinny wykorzystać młody zielony groszek.

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Zupa z groszkiem

    Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki. Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie. Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Księga smaków: Zielony groszek

    Groszek zawiera prawdziwy arsenał witamin i związków mineralnych. Dzięki luteinie jest sprzymierzeńcem dobrego wzroku, zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy.

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Włoska frittata z batatami i groszkiem

    Wrzuć obrane i pokrojone w ósemki bataty do osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Obierz i posiekaj cebulę.  Umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę paprykę. Rozmroź zielony groszek. Na patelni o średnicy około 25 cm, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, paprykę i bataty. Po 5 minutach dodaj groszek.  Wbij do miski jajka, oprósz solą...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...