• Informacje na temat:

    zielone szparagi z lososiem

Przepisy na temat: zielone szparagi z lososiem
  • Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

    ...i przyprawie dukkah.  4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym.  5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku...

  • Bardzo dobre, proste i zdrowe, jako dodatek lub smaczna kolacja..

  • Sposoby na naleśniki

    ...przygotowanych wg przepisu podstawowego, 200 g serka kremowego, 200 g wędzonego łososia, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek koperku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Szparagi umyj. Jeśli mają zdrewniałe twarde końcówki, odkrój je. Warzywa umieść w wysokim garnku wypełnionym wrzątkiem, gotuj około siedmiu minut. Po ugotowaniu przelej szparagi zimną wodą, aby nie straciły swojego zielonego...

  • Prosta i smaczna przekąska.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...polanym masłem czosnkowym, łososiem czy dorszem). Fit grill nie może obyć się bez sałatek! Roszponka, rukola, jarmuż, sałata masłowa i inne zielone składniki w połączeniu z garścią warzyw, chrupiącymi...

  • Szparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamiętajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal!

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...) ●szczypior ●sól, pieprz ●800 ml bulionu ●łyżka żelatyny ●cytryna  Sposób przygotowania: Jeśli szparagi są surowe, oczyść je, zwiąż nicią kuchenną i umieść w garnku z wodą tak, by sięgała do(...) ●łyżka żelatyny ●cytryna Sposób przygotowania: Jeśli szparagi są surowe, oczyść je, zwiąż nicią kuchenną i umieść w garnku z wodą tak, by sięgała do 3/4 ich wysokości. Zagotuj, duś ok. 10 min. Odcedź...

  • "Bardzo prosta i szybka przekąska, albo dodatek do dania głównego."

  • Sezon na szparagi uważam za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej.

Artykuły na temat: zielone szparagi z lososiem
  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Majowe szparagi

    Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni i sięgać po to wyjątkowe warzywo jak najczęściej. Właśnie teraz możesz kupić świeże szparagi.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Ragout z łososia

    ...dodałam młode marchewki i zielone szparagi. Danie jest w smaku genialne! Niezwykle delikatne i aromatyczne dzięki ziołom dodanym do sosu. A krótki czas przygotowania, niespełna 30 minut, pozwala na...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Szparagi - instrukcja obsługi

    Jak kupować? Wybierając szparagi sprawdź, czy ich główki są ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Ich skórka powinna być sprężysta, a po ściśnięciu końcówki powinien z niej wypływać sok. Zielone są delikatniejsze i nie mają włókien. Jak gotować? Szparagi wymagają starannej obróbki. Najpierw odetnij dolną łykowatą część pędu, usuń z nich cienką skórkę (zaczynając poniżej główki), umyj je...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Szparagowe rozkosze

    Sezon trwa krótko. Nie traćmy więc czasu i jedzmy szparagi cały maj!

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...