• Informacje na temat:

    zielone szparagi obieranie

Przepisy na temat: zielone szparagi obieranie
  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • Bardzo dobre, proste i zdrowe, jako dodatek lub smaczna kolacja..

  • Szparagi konserwowe

    Afrodyzjak i bardzo smaczne warzywo. Szparagi przygotujemy na wiele sposobów. Są jednak rzeczy o szparagach, o których nie miałeś pojęcia.

  • Super prosta, expressowa przekaska. Mozna jesc na cieplo, na zimno, bedzie smakowalo pysznie wraz z sosem serowym.

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Szparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamiętajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal!

  • Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

    ...i przyprawie dukkah.  4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym.  5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku...

  • Nie każdy z nas wie, że szparagi są skarbnicą witamin i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Ponadto odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają, gdyż 100 g szparagów to tylko 18 kcal. Jednak nie każdy je lubi, a moim zdaniem zupa krem jest dobrym sposobem na “przemycenie” ich do naszego domowego menu ????

  • To szparagi czynią wiosnę na talerzu

    ..., a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Szparagi także mają wiele zalet. Czekamy na nie cały rok. Są warzywami(...) szparagi są niskokaloryczne - mają tylko ok. 18 kcal w 100 g. Sałatka z komosy i zielonych szparagów sprawdzi się nie tylko na przystawkę, może być samodzielnym, lekkim daniem. Do przygotowania naszej...

  • "Szybciej niż gotują się szparagi" O.A.

Artykuły na temat: zielone szparagi obieranie
  • Wiosenna zupa krem ze szparagów

    ....  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć (zielonych nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę obrane, opłukane ziemniaki. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Na koniec wrzucić szparagi, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty.  3. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować 5 minut...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Szparagi – dla kogo najcenniejsze?

    Białe, zielone czy fioletowe – szparagi to jeden z najlepszych wyborów w wiosennym menu Polaków. Są niskokaloryczne, w blisko 95 proc. składają się z wody, a jednak oferują bogactwo wartości odżywczych. Kiedy przyniosą nam najwięcej korzyści zdrowotnych?

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Wykorzystaj sezon szparagów

    ...2 i osteoporozę. Poprawia krzepliwość krwi. Wyjątkowy specjał Szparagi wybieraj jędrne. Białe raczej grubsze, bo trzeba je obierać. Sprawdź czy nie są u dołu przesuszone - takich unikaj - są nieświeże. Twarde końcówki obetnij. Gotuj w osolonym wrzątku, najlepiej w wysokim garnku, pod przykryciem, ustawione pionowo główkami do góry; białe ok. 12-15 min, zielone ok. 8-10 min (można je też...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...