• Informacje na temat:

    zielone szparagi obieramy czy nie

Przepisy na temat: zielone szparagi obieramy czy nie
  • To szparagi czynią wiosnę na talerzu

    ...szparagi, najlepiej przez 8 minut - na parze. Obieramy pomelo i delikatnie dzielimy na ćwiartki, pozbywając się gorzkich błonek. W misce mieszamy olej sezamowy, oliwę z oliwek, ocet orzechowy, sól(...)Quinoa, czyli komosa ryżowa to smaczne, delikatne ziarna o wyjątkowym, orzechowym smaku. Sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, nie tylko sałatek czy zup. Prawidłowo ugotowana komosa będzie...

  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

    ...ją na talerz i pokrój. Wyrzuć resztki  dymki, skórkę cytrynową i pieprz. 2. Zagotuj ponownie bulion po rybie. Zdejmij  z ognia i zalej nim kuskus. Przykryj i odstaw  na 5 minut. Gotowy rozgnieć(...) i przyprawie dukkah.  4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym.  5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku...

  • Szparagi – kolor ma znaczenie

    Nie tylko smaczne, wartościowe, ale i na tyle bezpieczne, że z powodzeniem mogą się nimi zajadać zarówno kobiety ciężarne, jak i matki karmiące. Czy zatem są pokarmem dla każdego?

  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    Odmładzają, uwalniają od toksyn. Dostarczają niewiele kalorii, więc możemy zajadać je do woli. Zwłaszcza że świeże kupujemy tylko w maju.

  • Od kiedy szparagi?

    Bardzo lubię szparagi i chciałabym, żeby spróbowało ich również moje półtoraroczne dziecko. Czy nie jest jednak na to za wcześnie?

  • Risotto ze szparagami-sezonowy obiad z klasą

    Sezon na szparagi wcale nie jest długi, wiec korzystajmy z tych darów natury póki to możliwe. Szparagi, poza tym, że są wspaniałe, jako osobne danie, mogą ubogacić popularną potrawę. Risotto ze szparagami i białym winem - czy to nie brzmi znakomicie?

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Szparagi - odmładzają i uwalniają od toksyn!

    Dostarczają niewiele kalorii, więc możemy zajadać je do woli. Zwłaszcza że świeże kupujemy tylko w maju.

Artykuły na temat: zielone szparagi obieramy czy nie
  • Szparagi – dla kogo najcenniejsze?

    Białe, zielone czy fioletowe – szparagi to jeden z najlepszych wyborów w wiosennym menu Polaków. Są niskokaloryczne, w blisko 95 proc. składają się z wody, a jednak oferują bogactwo wartości odżywczych. Kiedy przyniosą nam najwięcej korzyści zdrowotnych?

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Wykorzystaj sezon szparagów

    Wraz z wiosną zawitały na stragany. Nie omijaj ich szerokim łukiem, a twoje zdrowie na tym zyska.

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Majowe szparagi

    Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni i sięgać po to wyjątkowe warzywo jak najczęściej. Właśnie teraz możesz kupić świeże szparagi.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Szparagi: gotowane czy smażone?

    ..., aby nie robić tego zbyt długo. Po 3 minutach smażenia szparagi będę al dente - w sam raz do jedzenia solo lub jako dodatek do mięs. Na przystawkę Zielone szparagi można też zapiekać. Odetnij(...)Najpopularniejsze są te zielone. Nie trzeba ich obierać, a tylko odciąć korzonki. Ta odmiana lubi towarzystwo jajek. Świetnie smakują w omlecie, a także w jajecznicy. Rozgrzej masło,wrzuć ugotowane...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...