• Informacje na temat:

    żeberka w kapuście kiszonej

Przepisy na temat: żeberka w kapuście kiszonej
  • Składniki : 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.

Artykuły na temat: żeberka w kapuście kiszonej
  • Żeberka na kapuście

    Soczyste i aromatyczne. Pieczone, gotowane lub z grilla. Żeberka to jedno z naszych ulubionych mięs.

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Pomysły na... żeberka!

    ...i ugotowaną fasolę. Doprawić. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki(...) dusić. Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory i przeciśnięty czosnek. Przyprawić i dusić jeszcze chwilę. Oprószyć natką pietruszki. Żeberka na białej kapuście Składniki na 4 porcje: 1 kg żeberek...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Trzy kapuśniaki

    Kapuśniak na kiszonej kapuście Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 2 litry wody, 1 marchewka, korzeń pietruszki, pół selera, pól pora, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 30 dag(...) pododajemy oprószoną listkami natki pietruszki, ewentualnie z kleksem śmietany. Kwaśnica na wędzonce Składniki: 50 dag dobrej bardzo kwaśnej kiszonej kapusty, 50 dag wędzonych żeberek, 20 dag...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Sposób na kapustę

    ...trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min. Żeberka w kapuście Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 kg żeberek, olej do smażenia, 2 łyżki sosu sojowego, sól, łyżeczka mielonej papryki, po szczypcie majeranku, pieprzu i mielonego jałowca, oliwa, ziele angielskie, 2 liście laurowe. Przygotowanie: Żeberka pokrój na porcje. Wymieszaj sos sojowy...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...