• Informacje na temat:

    ze świeżych ogórków

Przepisy na temat: ze świeżych ogórków
  • Zielone gazpacho ze świeżych ogórków i awokado z orzechami włoskimi

    Tradycyjne hiszpańskie gazpacho przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.

  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Składniki: - 0,5 kg. ogórków, - 1 l. wywaru drobiowego, - 1 pęczek koperku, - 4 duże ziemniaki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany 30 proc., - 2 łyżki masła, - sól, pieprz Przygotowanie(...), zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować (część ogórków odłożyć). Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pozostawionymi ogórkami...

  • Zupa ze świeżych ogórków

    Składniki: - 0,5 kg. ogórków, - 1 l. wywaru drobiowego, - 1 pęczek koperku, - 4 duże ziemniaki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany 30 proc., - 2 łyżki masła, - sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki...

  • Indyk i ogórki w curry - przysłała Serafina

    Czas przyrządzania: 40 minut; ilość porcji: 4; kaloryczność 1 porcji: 473 kcal; składniki: 1 kg ogórków (świeżych, ale nieszklarniowych - gruntowych i dużych); 50 dkg cebul szalotek; 50 dkg piersi z indyka; 6 łyżek oleju; 1 limetka; 10 dkg płatków owsianych; 1 łyżka curry; 2 łyżki sezamu; 1 łyżka cukru; 1 łyżka sosu sojowego; sól...

  • Oryginalny chłodnik z awokado

    Składniki dla 4 osób: 300 g świeżych ogórków 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry 2 papryczki jalapeño 2 ząbki czosnku 75 g rukoli 500 g kefiru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka grubej soli lub 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego Sposób przygotowania: 1. Ogórki obierz, przetnij wzdłuż na ćwiartki i usuń nasiona...

  • Greckie wrapy

    Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu. Podpowiadamy, jak przygotować je w greckim stylu.

  • Pomysły na zielone dania

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka potraw, które zdominował kolor zielony. Polan przyrządził m.in. zupę ze świeżego ogórka, szczawiowe kopytka oraz tartę z kiwi i kremem cytrynowym. Zupa z zielonego ogórka 100 g serka mascarpone 300 g świeżych ogórków śmietana 30 proc. rzodkiewka kalarepka limonka koperek cebula...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Jedz kiszone

    .... Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej. 

Artykuły na temat: ze świeżych ogórków
  • Consommé ze świeżych ogórków i koperku

    Wspaniały zielony półprzezroczysty płyn, esencja smaku ogórka i kopru. Orzeźwiający, zaskakujący, absolutnie pyszny! Idealny na upalne dni, zwłaszcza gdy towarzyszą mu tagliatelle z ogórków. Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Delikatna zupa ze świeżych ogórków

    Niecodzienna zupa.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    ...odrobiną czosnku i cebulki dymki. Albo fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych. Większość Polaków...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    ...i cebulki dymki. Fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych.  Większość Polaków spożywa jednak surowe...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

Wideo na temat: ze świeżych ogórków
  • Chłodnik ogórkowy - idealny na lato

    Lato to wyjątkowa okazja do wypróbowania przepisów na pyszne chłodniki, które nie tylko świetnie smakują, ale również świetnie odżywiają i nawilżają naszą skórę, a w końcu - schładzają organizm! W lecie nie brakuje również świeżych ogórków, dlatego warto spróbować wyjątkowej, letniej odmiany dla zupy ogórkowej - zobaczcie nasz przepis na letni chłodnik z ogórków! To ekspresowa propozycja na obiad