• Informacje na temat:

    zasmażana kiszona kapusta

Przepisy na temat: zasmażana kiszona kapusta
  • Kiszona kapusta zasmażana

    Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

  • Własnej roboty kapustka w lekkiej zasmażce,bardzo polecam:)

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Idealna do schabowego, albo goloneczki. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia polska" i nieco go zmieniłam.

  • Sposoby na karpia

    ...okresie. Taką kapustę wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię. Do tego dajemy wiórki cienko pokrojonej cebuli i smażymy to tak, żeby kapusta była chrupiąca. Ona na prawdę smakuje wtedy wyjątkowo. Nie musi być to kiszona kapusta, może to być kapusta biała" - tłumaczy PAP Life Polan. By nie zjeść ości, karpia nacinamy jak książkę Szef kuchnia ma jeszcze jedną ważną radę. "Ponieważ karp...

  • Pyszny dodatek do drugiego dania, nie tylko do ryby...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Od wyszukanych dań barokowej kuchni dworskiej po proste i pożywne potrawy z tradycyjnego jadłospisu chłopów z przedgórza alpejskiego - kuchnia Salzburga jest urozmaicona i zaskakująca.

  • Podawana na chlebie z masłem, może być serwowana zarówno na obiad, jak i kolację

Artykuły na temat: zasmażana kiszona kapusta
  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Zrazy po litewsku

    Przygotowanie: Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek...

  • Sella Ronda: Narciarski raj w sercu Dolomitów

    Nie ma znaczenia, czy przyjedziemy do Ortisei, Canazei, Corvary czy Arabby. W Dolomitach u stóp Gruppo del Sella przez cały tydzień można nie zdejmować nart i codziennie jeździć na innych stokach.

  • ...? Wtedy rzeczywiście na polskich stołach królowała kapusta zasmażana, ziemniaki i kotlet jajeczny, a w polskich restauracjach drobiowy "schabowy" doważany pieczarkami albo ananasem. Gospodynie domowe(...). Już nie tylko wieprzowina, kapusta, ogórki kiszone, fasolka szparagowa czy ziemniaki królują na polskich talerzach, ale coraz częściej staropolskie krupy, olej rydzowy, jarmuż czy topinambur. Wraca moda...

  • ​W drodze przez Wiedeń do Włoch

    ​Na tej trasie mijamy tę krainę nieświadomie. To błąd. Jest w niej wszystko, za czym tęskni zapracowany człowiek. Cesarskie miasta ulokowane wśród winnic. XVIII- wieczne kamieniczki z piwnicami pełnymi morawskich win. Tradycyjne knajpy, które karmią po staremu i obficie. Zanurzyć się w tym historycznym klimacie, którego nie zmąciła nawet wojenna nawałnica, to tak, jakby nasz czas się zatrzymał. Warto.

  • Nagotowałam tego całe mnóstwo. Zawsze robiłam kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną, pełną wędzonego boczku i cebulki. Ale pomyślałam sobie dziś, że skoro...

  • Zielone światło dla odchudzania

    ..., soczewica, soja, dziki ryż, makaron chiński, kapusta kiszona, pomidory, orzechy, gorzka czekolada (powyżej 80 proc. kakao), cytrusy, jagody, czereśnie, wiśnie. Skrupulatni kontrolerzy Istnieją...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Od wyszukanych dań barokowej kuchni dworskiej po proste i pożywne potrawy z tradycyjnego jadłospisu chłopów z przedgórza alpejskiego - kuchnia Salzburga jest urozmaicona i zaskakująca.

  • Lecznicza moc warzyw i owoców

    ...mniej kaloryczna niż gotowana (pod wpływem wysokiej temperatury zachodzą przemiany w cukrach, powodujące, że gotowana ma więcej kalorii). Nie tuczą: kalafior bez tartej bułki, kapusta niezasmażana(...) przez nas warzywa oraz owoce. Oto, co dobrego mogą one zdziałać: - Ograniczają wchłanianie cholesterolu. Najskuteczniej robią to: kapusta, brokuły oraz owoce drobnopestkowe (maliny, truskawki...