• Informacje na temat:

    zaprawa do mięsa

Przepisy na temat: zaprawa do mięsa
  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    ...odpowiednią ilość tłuszczu.  Jeśli lubisz grillowane mięsa chude - pierś kurczaka, schab, szynkę itp. - poprzedniego dnia obsyp je ulubionymi przyprawami i obłóż półcentymetrowymi plastrami słoniny(...) białą, dosyć grubą (nie cienkie "paluszki"). Powinna mieć ziarnistą strukturę z wyraźnymi kawałkami mięsa i tłuszczu (widać je przez osłonkę). Uwaga! Nie kupuj "gotowych zestawów na grilla...

  • Roladki indycze z jesiennymi owocami

    ...jabłkami, gruszkami oraz żurawiną. Farsz dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. 3. Na każdym płacie mięsa rozłóż część farszu (resztę odłóż do sosu). Zwiń roladki. Obwiąż je bawełnianą nicią lub...

  • Zapiekana karkówka

    Sposób przygotowania: 1. Karkówkę natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obraną cebulę pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 15 minut. Odlej, pokrój w plastry. 2. Mięso oprósz mąką, obsmaż na oleju z cebulą. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż dwa plastry mięsa, przykryj cebulą, ziemniakami i resztą karkówki. Podlej bulionem. Piecz 50 min w 180°C. 3. Powstały sos zapraw...

  • Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    ...zapraw przecierem. Podawaj do mięsa. *** #POMAGAMINTERIA Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im...

  • Żurek na zakwasie

    Zakwas wlej do garnka. Uzupełnij wywarem. Zamieszaj, dodaj czosnek i doprowadź do wrzenia. Zdejmij zupę z ognia i zapraw ją śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podaj dziecku z wkrojonym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego pieczonego mięsa (kupne kiełbasy zwykle są za tłuste i zbyt ciężkostrawne dla malucha).

  • Złote pulpety

    Smaczne i delikatne.

  • Proste przepisy na smakowite potrawy

    Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.

  • Żurek na zakwasie (po 12. miesiącu)

    .... Dodaj szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podaj dziecku z wkrojonym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego pieczonego mięsa (kupne kiełbasy zwykle są za tłuste i zbyt ciężkostrawne dla malucha).

  • Potrawka z indyka (po 9. miesiącu)

    Dzisiaj mam dla waszych skarbów potrawkę z indyka na zielono. Jest pyszna i na pewno będę ją robiła częściej. Potrawka powinna mieć nieco bardziej stałą konsystencję niż na moim zdjęciu.

  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.

Artykuły na temat: zaprawa do mięsa
  • Żeberka duszone

    Dla wzbogacenia smaku dodaj do sosu kilka kropelek sosu Worcester lub sojowego. Możesz też dołożyć 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kilka ziaren gorczycy utartych w moździerzu. Żeberka warto też udusić z większą ilością cebuli, ale bez dodatku koncentratu pomidorowego. Na koniec zapraw sos 2 łyżkami śmietany 18-procentowej rozmieszanej z odrobiną mąki.

  • Moja baranina

    ...jednak mięsem szlachetnym, dlatego mądrzy ludzie na całym świecie tak je uwielbiają. Następną częścią rytuału jest odstawienie mięsa w zalewie na dwa dni do kamionkowych garnków. Trzeba pamiętać(...) baraninę położyłam dobrze ubitą, kwaśną, świeżą śmietanę, która jeszcze bardziej wygładziła smak baraniego mięsa. Do tego podałam nakładaną łyżką wazową kaszę perłową i cudowne, świeże tarte buraki...

  • Jesienna kalafiorowa

    Sposób przygotowania: 1. Ugotuj wywar z mięsa, listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie przecedź go, dodaj startą marchewkę, posiekaną papryczkę chili, pietruszkę, pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora.  2. Całość gotuj do miękkości mięsa. Mąkę wymieszaj w małej ilości wody, dodaj śmietanę i zapraw zupę.  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.   Zobacz także:

  • Z czosnkową nutą

    Odkryj na nowo czosnek! W towarzystwie mięsa, warzyw i ziół nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat.

  • Zupa gulaszowa

    Gdy temperatury spadają, coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające dania z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami.

  • Gulasz warzywny

    Mięso pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wlej wino i duś, aż odparuje.   Dodaj bulion, zioła, liść laurowy i całość dopraw do smaku.  Obrane marchewki pokrój w plasterki, a szalotki - w półksiężyce. Wrzuć do mięsa, zapraw śmietaną i duś do miękkości.  Zobacz także:  

  • Stek z pieczarkami

    Polędwicę potnij na kawałki i posyp pieprzem. Plastry pieczarek podsmaż na oliwie. Gdy będą zrumienione i odparowane, dodaj masło. Chwilę smaż i odłóż...

  • Złote pulpety

    Smaczne i delikatne.

  • Szczawiowa z jajkiem

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane...

  • Zupa gulaszowa

    Idealna na mroźne dni.