• Informacje na temat:

    zapiekany makaron w sosie pomidorowym

Przepisy na temat: zapiekany makaron w sosie pomidorowym
  • Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem...

  • Makarony mogę jeść zawsze i wszędzie, w każdej postaci :-), tym razem w wersji smacznej zapiekanki z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą i jak to bywa z zapiekankami, lepiej smakuje niż wygląda :-)

  • Z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

    Składniki: 500 g makaronu penne 400 g fileta z indyka 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen 400 g przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku pół łyżeczki lubczyku(...) mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na...

  • Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.

  • Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

    Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

  • Makaron pełen smaku i aromatu, zapiekany inaczej, niż zwykle.

  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

    Składniki na 8 porcji: 500 g makaron sól 175 g sera gouda 7 jaj 0,5 l mleka pieprz, gałka muszkatołowa 60 g masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 60 g mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 800 ml bulionu 500 g przetartych pomidorów 100 g śmietany kilka kropli tabasco szczypta cukru tłuszcz do formy Przygotowanie:  Makaron ugotować wg przepisu na...

  • Smaczne i proste:)

  • Cannelloni z serkiem

    Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.

  • Po weekendzie pewnie przyda się, aby zjeść coś lekkiego i pożywnego, dlatego zapraszam na makaron w sosie pomidorowym. Sos powstał na bazie domowego przecieru pomidorowego, ale z powodzeniem można zrobić już ze świeżych pomidorów, które kuszą już na straganach. Dla wzmocnienia smaku dodałam zmiksowaną świeżą bazylię i cebulkę. Zapraszam! :)

Artykuły na temat: zapiekany makaron w sosie pomidorowym
  • Lasagne z sosem pomidorowym

    .... Dopraw ziołami i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut. 3 W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju gotuj płaty makaron tak, by się nie posklejały. Po wyjęciu z wrzątku hartuj je zimną wodą. 4 Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż makaronem, przykryj warstwą sosu i posyp serem. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronu. Posyp ją...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Cudeńka z makaronu

    Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Indycze sznycelki w sosie bolońskim

    Makaron spaghetti (z twardej pszenicy durum) gotujemy al dente (musi być jędrny, sprężysty). Potem szybko odcedzamy na durszlaku i od razu łączymy z sosem.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Dieta pomidorowa reguluje ciśnienie!

    ...płatkami migdałowymi Obiad: pół piersi kurczaka duszonej w sosie pomidorowym, doprawionej jogurtem i ziołami, dwa ziemniaczki Podwieczorek: chłodnik z duszonych pomidorów z papryką na bulionie(...), oregano, skropionych oliwą Podwieczorek: grzanki z bułki pełnoziarnistej z serkiem twarogowym, pomidorkami, z listkami oregano Kolacja: spaghetti z sosem pomidorowym i chudym mielonym mięsem...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Medaliony z pieca

    ...i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, przesmażyć na reszcie oleju. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, połączyć z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, dodać liście bazylii. Zalać medaliony sosem pomidorowym, piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut. Kulkę mozzarelli pokroić...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

Zdjęcia na temat: zapiekany makaron w sosie pomidorowym