• Informacje na temat:

    zapiekanka za cukinia

Przepisy na temat: zapiekanka za cukinia
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

    ...1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły sok. Następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem. 2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój w kostkę i podsmaż. 3. Dodaj do nich obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, a po 5 minutach mięso mielone. Wszystko smaż na średnim ogniu około 10 minut...

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Pasuje do wszystkiego: potraw wielowarzywnych, zapiekanek, zup. Można z nią robić lazanię, placki, a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy też o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest w niej też sporo witamin...

  • Warzywna zapiekanka

    Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości 1 duża cukinia po 1 papryce czerwonej i żółtej 20 dag drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli (starta) 2 łyżki śmietany 18 proc. po 1 łyżce oliwy i masła sól, pieprz, tymianek Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić...

  • Zapiekanka z cukinią

    Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

  • Zapiekanka z cukinią

    Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

  • W zapiekance z ziemniakami i cukinią

    Oto przepis na nietypową zapiekankę z wątróbką.

  • Kolorowa zapiekanka

    Bakłażan i cukinia - duet doskonały?

  • Zapiekanka z cukinii

    Syta kolacja.

  • Zapiekanka i przetwory

    Ciepłe zapiekanki Sycące danie prosto z piekarnika to świetna propozycja na kolację nie tylko dla dziecka (po 2. roku), ale i całej rodziny. Podstawą może być makaron, ryż lub kasza z porcją wędliny, mięsa albo ryby. Niezbędnym dodatkiem są także warzywa, np. cukinia, brokuły, papryka, pomidory. Jeśli przysmak posypiesz żółtym serem i zapieczesz (nie za mocno, bo spieczony ser jest...

Artykuły na temat: zapiekanka za cukinia
  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Zapiekanka makaronowa

    Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna!

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Zapiekanka po toskańsku

    Sycąca i pyszna zapiekanka dla całej rodziny!

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zapiekanka z mięsem, cukinią i serem

    Prosty przepis na obiad - smaczny i sycący. Cukinia jest idealnym składnikiem do dań obiadowych.

  • Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a reszta dzieje się sama. Który z przepisów naszych użytkowników wypróbujesz jako pierwszy? Fot. 123RF Polacy uwielbiają zapiekanki. To bardzo prosty sposób na przygotowanie szybkiego obiadu ze składników które akurat mamy pod ręką. Wystarczy tylko szczypta wyobraźni, a pyszne danie przygotuje się właściwie samo. Brakuje wam pomysłu? Zawsze możecie zdać się na sprawdzone...

  • Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

    Przygotowanie: 1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

Wideo na temat: zapiekanka za cukinia
  • Cukinia, kabaczek i patisony w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały patisony i kabaczki. Przepisy na dania z tymi warzywami zdradził kucharz Piotr Kucharski. na stole pojawiły się: zapiekanka warzywna, sałatka z grillowanych patisonów z halloumi oraz ciasto z cukinią.