• Informacje na temat:

    zapiekanka z grzybów leśnych

Przepisy na temat: zapiekanka z grzybów leśnych
  • Lekkie zapiekanki z warzywami

    ..., unikaj więc gotowego tartego sera. Jeśli masz większą ilość świeżych leśnych grzybów i nie wykorzystasz wszystkich w ciągu 1-2 dni, nadwyżkę zamroź. Wcześniej grzyby (zwłaszcza kurki) obgotuj, by zapobiec gorzkiemu smakowi tuż po odmrożeniu. Dyniowa zapiekanka z kurczakiem Sposób przygotowania: 1. W miseczce wymieszaj olej, musztardę, przyprawę, rozmaryn oraz obrany i posiekany czosnek...

  • Grzybki w ten sposób zamknięte w słoiku przez całą jesień i zimę stanowią przepyszna bazę do zapiekanek, ale mogą być tez wykorzystane do pizzy, pasztecików lub jako farsz do pierożków. Tylko wyobraźnia ogranicza Was w sposobie ich podania. Dla mnie rewelacja!

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Aromatyczna zupa z grzybów leśnych z makaronem

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    Leśna zupa grzybowa z drobnym makaronem Składniki na 6 porcji: 60 dag mieszanych leśnych grzybów; pół pęczka włoszczyzny; 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdeczki, kolanka, ew. zacierki); 5 szklanek(...)); 2 jajka; sól do smaku. Farsz : pół kg grzybów leśnych; 1 cebula; 2 łyżki oleju; natka pietruszki; 1 łyżka tartej bułki; sól i pieprz do smaku. 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy...

  • Smaczny pomysł na "Zupa z grzybów leśnych"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa ze świeżych grzybów leśnych"

  • Jesień to prawdziwe dobrodziejstwo cudownych składników. W tym roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby ;) A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę.

  • Duszone plastry szynki w sosie śmietanowym z grzybami leśnymi, Bardzo aromatyczne jesienne danie do ryżu, ziemniaków albo makaronu.

  • Jak jesień to może zupka związana z jesienią, lasem i aurą taką jakąś niewyraźną co wy na to :

Artykuły na temat: zapiekanka z grzybów leśnych
  • Zapiekanka resztówka

    Polska zapiekanka kolacyjna Składniki: 1,5 kg ziemniaków - 50 dag cebuli, majeranek, olej, 50 dag grzybów leśnych, 15 dag żółtego sera, 3 ogórki kiszone - sól, pieprz - 3 jajka, 40 dag gęstej(...) natki. Podawaj z sałatką pomidorową. Zapiekanka z cukinii Składniki: 800 g cukinii, 4 łyżki oleju, 1 szklanka startej fety, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    Może być na bazie ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet czerstwego chleba. Zapiekanka daje pole do popisu każdej kreatywnej i oszczędnej gospodyni. Zrobisz ją z tego, co znajdziesz w lodówce. Oto kilka inspiracji.

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

  • Już czas na grzybobranie!

    Złota polska jesień i kosz pełen grzybów. A potem - do stołu!

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Makaron plus grzyby

    Skorzystaj z dostępności świeżych grzybów i zrób z nich sos lub farsz do włoskiej pasty.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Grzybowe smakołyki

    Pora wybrać się do lasu, licząc, że grzybów będzie w bród. To pozwoli nam zrobić pyszne dania za naprawdę niewielkie pieniądze.

  • Maślaki, rydze i kurki – z pewnością doskonale znacie te odmiany grzybów. Ale czy słyszeliście kiedyś o złotaku wysmukłym? W polskich lasach jest go pełno. Fot. Dario.z (dario13) / Wikimedia / CC BY 4.0 /Jeszcze kilka lat temu złotaków próżno było szukać w europejskich lasach. Grzyb ten rósł bowiem wyłącznie w Ameryce Północnej. Jednak niedawno zaczął pojawiać się na Litwie, gdzie został nawet okrzyknięty „Grzybem Roku". Stamtąd przywędrował także do Polski. Początkowo złotaki wysmukłe...