• Informacje na temat:

    zapiekanka drożdżowa

Przepisy na temat: zapiekanka drożdżowa
  • Zapiekanka chlebowa

    Oto przepis na wyjątkową zapiekankę. Smakuje wyśmienicie!

  • Idealna na śniadanie oraz jako dodatek do herbaty, kawy lub mleka

  • Wegetariańska zapiekanka z makaronem

    Makaron nadaje się idealnie do przyrządzania zapiekanek. W wersji wegetariańskiej, z dodatkiem wielu warzyw i ostrych przypraw, będzie idealnym daniem na rozgrzewkę po zimowym spacerze.

  • Buszując po książkach, gazetach i stronach chciałam znaleźć taki przepis na ciasto, ażeby symbolicznie wskazywał, że to BOŻE NARODZENIE. Znalazłam przepis własnie na drożdżową choinkę… Tamta była z ciasta francuskiego, z makiem i posypana orzechami. Ja postanowiłam, że zrobię z puchatego ciasta drożdżowego, z masą kakaową i poleje ją obficie lukrem… W smaku, oczywiście pyszna – No bo jak wyrośnięte ciasto drożdżowego może nie być pyszne. Bardziej niż o smak wydaje mi się chodzi tu o jej...

  • Fakty i mity o zmywarce, płycie indukcyjnej i piekarniku parowym

    Choć urządzenia takie, jak zmywarka, płyta indukcyjna czy piekarnik parowy nie są już dziś niczym nowym – na wystawach sklepów wielkopowierzchniowych znajdziemy ich przecież całe mnóstwo – to zdarza się, że wiele osób wciąż powiela rozmaite mity na ich temat. Postanowiliśmy zatem sprawdzić, które z informacji dotyczących tych sprzętów są nieprawdziwe, a które mają pokrycie w rzeczywistości.

  • Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale...

  • Ulubione potrawy dzieci

    Chcesz zrobić swojemu brzdącowi danie, które lubi, ale w nieco innym wydaniu? Oto pomysły na przysmaki dla malca.

  • Chałka drożdżowa w sam raz na śniadanie. Doskonała z konfiturą lub dżemem - także domowej roboty. Ciasto zrobione samodzielnie na pewno będzie smakowało o niebo lepiej niż to pochodzące z cukierni. :)

  • Ulubione potrawy dzieci

    Chcesz zrobić swojemu brzdącowi danie, które lubi, ale w nieco innym wydaniu? Oto pomysły na przysmaki dla malca.

  • Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .

Artykuły na temat: zapiekanka drożdżowa
  • ​Makaronowy recykling

    ...po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sałata, pomidorami i sosami, udekorowane listkami ziół. Zapiekanka makaronowa z parówkami Składniki na 6 porcji: 1/2 opakowania ugotowanego dowolnego...

  • właśnie popijam kawkę i czytam was dziewczyny...to teraz taki mój codzienny rytuał:) kiedy wstałam, był pochmurno teraz już słońce...i uśmiech na twarzy...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...naturalnego, herbata owocowa.  Kolacja  Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, pora i jajka, sałatka z pomidorów, herbata. Albo: dwie kromki ciasta drożdżowego z prażonymi jabłkami, kakao.  Zobacz także:

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    Gdy domownicy nie mają apetytu i z posiłku coś zostało, nie denerwuj się. Zrób tak, jak radzimy!

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    Panująca epidemia, a w perspektywie – Święta Wielkanocne. To dla wielu doskonała okazja do zrobienia dużych zapasów. Już teraz wiesz, że mogą zostać jakieś resztki? Zastanów się nad tym, jak je wykorzystać.

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    Nie sięgajmy po jedną z tych, które obiecują pokonanie nowotworu. Takiej nie ma! Ale dobre żywienie zwiększa szansę na wygranie z rakiem.

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • W czym ci się upiecze

    Sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do pieczenia.

  • Poradnik oszczędnej gospodyni

    Robiąc zakupy i przygotowując posiłki, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Zdziwisz się, ile pieniędzy uda ci się dzięki temu zaoszczędzić.

Wideo na temat: zapiekanka drożdżowa
  • Co przygotować z poświątecznych resztek?

    Piotr Kucharski zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka przepisów na potrawy, które można wykonać z tego, co zostało po wielkanocnym świętowaniu. Na stole pojawiły się dania takie, jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekanka z pieczeni oraz bajaderka. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).