• Informacje na temat:

    zapiekanka cukinia i ziemniaki

Przepisy na temat: zapiekanka cukinia i ziemniaki
  • W zapiekance z ziemniakami i cukinią

    Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Umytą cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mieszamy z czterema żółtkami, a potem, delikatnie, z pianą ubitą z białek. Przygotowaną wątróbkę kroimy na plasterki i krótko smażymy na rozgrzanym...

  • Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

    Sposób przygotowania Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać starkowanym serem. Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu...

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Zapiekanka z ziemniaków smakuje najlepiej!

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Pasuje do wszystkiego: potraw wielowarzywnych, zapiekanek, zup. Można z nią robić lazanię, placki, a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy też o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest w niej też sporo witamin...

  • Warzywna zapiekanka

    Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości 1 duża cukinia po 1 papryce czerwonej i żółtej 20 dag drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli (starta) 2 łyżki śmietany 18 proc. po 1 łyżce oliwy i masła sól, pieprz, tymianek Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić...

  • Pyszna zapiekanka

    Zapiekanka z ziemniaków jest wyjątkowo smaczna.

  • Warzywne zapiekanki

    Talarki w sosie śmietanowym z ziołami Sposób przygotowania 1. Bakłażan dokładnie umyj, osusz, pokrój w plasterki. Posyp je solą z obu stron. Potem odłóż na bok na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Żaroodporną formę posmaruj olejem.  2. Ziemniaki oskrob, potnij w grubsze plasterki. Gotuj je ok. 10 minut we wrzątku. Plasterki bakłażana opłucz, starannie osusz. Ziemniaki odcedź. Czosnek...

  • Zapiekane puree z ziemniaków i cukinii!

    ...​Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest bardzo łatwym i smacznym daniem.

  • Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

    ...°C przez ok. 35 minut. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Sposób przygotowania Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki(...)Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami Sposób przygotowania Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż...

  • Zapiekanka z ziołami

    Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo jeden obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku...

Artykuły na temat: zapiekanka cukinia i ziemniaki
  • Zapiekanka po toskańsku

    Sycąca i pyszna zapiekanka dla całej rodziny!

  • Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i porem

    Sposób przygotowania: 1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grube plasterki.  2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i wrzuć na pięć minut do wrzątku.  3. Por i oczyść i pokrój, a czosnek posiekaj.  4. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż na dnie ziemniaki, a na nich pomidory. Oprósz bazylią i solą. 5. Na pomidorach ułóż por i plasterki cukinii. Wymieszaj tartą...

  • Zapiekanka z młodą cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki podobne jak ziemniaki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  2. Naczynie do...

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Zapiekanka resztówka

    Po świętach zostały ci mięsa i wędliny albo ugotowane ziemniaki i czerstwe pieczywo? Mogą być bazą zapiekanki!

  • Zapiekanki

    Zapiekanka góralska Składniki na 6 porcji: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera, po 15 dag kiełbasy i boczku, 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, papryka w proszku. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce oleju...

  • Zapiekanka warzywna

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...). W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Zobacz także:

  • Zapiekanka warzywna

    Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte(...) naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.

  • Zapiekanki z warzyw

    ...posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180°C około 15-20 minut. Podawać od razu ze świeżym pieczywem. Cukinia faszerowana Składniki na 2 porcje: 1 cukinia, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku(...) do wysmarowanej tłuszczem formy, obłożyć plastrami cebuli, zapiekać przez 25 minut w temp. 180 stopni. Udekorować ziołami.  Zapiekanka ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 0,4 kg młodych...

  • Zapiekanka z ziołami

    ...), 1 łyżeczka soli, pieprz. Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo jeden obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż...