• Informacje na temat:

    zapiekane ziemniaki z maslem

Przepisy na temat: zapiekane ziemniaki z maslem
  • Ziemniaki hasselback

    ...1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Nacinamy je przy pomocy bardzo ostrego noża tworząc ok. 3 mm paseczki. Uważamy, żeby nie przeciąć ziemniaka w całości. 2. Tak przygotowane ziemniaki smarujemy olejem, delikatnie rozchylamy nacięcia, by i tam dotarł olej. Podsypujemy ziemniaki solą, pieprzem i papryką.  3. Wykładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pilnując, by się nie stykały...

  • Ziemniaki Hasselback

    ...1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Nacinamy je przy pomocy bardzo ostrego noża tworząc ok. 3 mm paseczki. Uważamy, żeby nie przeciąć ziemniaka w całości. 2. Tak przygotowane ziemniaki smarujemy olejem, delikatnie rozchylamy nacięcia, by i tam dotarł olej. Podsypujemy ziemniaki solą, pieprzem i papryką.  3. Wykładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pilnując, by się nie stykały...

  • Ziemniaki z boczkiem

    Kiedy lodówka świeci pustkami i wydaje ci się, że nie wymyślisz niczego ciekawego na obiad, mamy przepis, który nie wymaga wielu składników. Wypróbuj, jak smakują ziemniaki z boczkiem.

  • Zapiekany obiadek dla dziecka

    ...1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę, zmiksuj lub utłucz na gładkie purée. 2. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony biały ser oraz śmietanę i 1-2 łyżki masła. Miksuj do połączenia składników. Dopraw solą. 3. Szpinak przepłucz, sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki mąki, zasmaż...

  • Omlet zapiekany z ziołami

    Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (bez plastikowej rączki) rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż do zrumienienia. Posiekaj dymkę i miętę, jajka rozbełtaj. Wymieszaj. Szparagi umyj, pozbaw je zdrewniałych końcówek, pokrój na...

  • Księga smaków: Ziemniaki

    ...i dodaj łyżeczkę soli. Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zapiekane z boczkiem i czosnkiem Małe ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie gotuj je(...) się, aby młode ziemniaki były podobnej wielkości. Nie trzeba ich wtedy kroić i wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Wybieraj ziemniaki bez oczek i narośli. Dobrze je wyczyść, np. wyszoruj...

  • Zapiekane rozetki

    Kto powiedział, że ziemniaki są nudne? Dzisiaj podamy je w formie gwiazdek. Delikatnie przyprawione i zarumienione w piekarniku smakują wyśmienicie.

  • Zapiekane pyrki faszerowane szynką

    Składniki: szynka np. od Dawien Dawna firmy Gzella - 150g ziemniaki duże - 4 szt.  cebula - 1 szt. pieczarki - 6 szt. masło - 1 łyżka(...)                                                                                                                 pieprz czarny grubo zmielony do smaku Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę...

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

  • Kule z piure z ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj. Odcedź, utrzyj z serem, mlekiem i 1/4 kostki masła. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką.  2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, zdejmij 12 liści. Włóż je na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę...

Artykuły na temat: zapiekane ziemniaki z maslem
  • Ziemniaki zapiekane

    Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich dania z kartofelkami w roli głównej!

  • Ziemniaki w kremowym sosie

    Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom! Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w pysznym, kremowym sosie.

  • Zapiekany łosoś z ziemniakami i szpinakiem

    Przygotowanie 1. Obierz ziemniaki, umyj je  i pokrój w łódeczki. Wrzuć do osolonego wrzątku na około 10 min. Umyj szpinak i pozostaw na sicie. Obierz ząbek...

  • Zapiekane ziemniaki

    Ziemniaki obrać, pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. 5 minut przed końcem smażenia dodać pokrojoną w...

  • Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

    Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i łyżeczki kminku. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki(...) mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki przekładamy do posmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia żaroodpornego, mocno dociskamy i zapiekamy 30 minut w 200ºC, aż danie będzie...

  • Dynia zapiekana z ziemniakami

    Składniki na 4 porcje: po 1 kg ziemniaków i dyni hokkaido, 75 dag boczku, 3 cukinie, 1 cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 3 dag masła, 4 dag mąki, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz, ziarna gorczycy, 10 dag tartego żółtego sera, tłuszcz do formy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry. Dynię oczyścić...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Ziemniaki z boczkiem

    Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop olejem, dopraw solą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. W żaroodpornym naczyniu rozpuść masło. Ułóż podpieczone ziemniaki i posyp boczkiem.  Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj na ciepło z posiekanym koperkiem. Zobacz także:

  • Cykoria zapiekana w sosie Mornay

    Do zapiekania wybieraj bardziej zwarte cykorie,te luźniejsze są lepsze do sałatek.

  • Zapiekanka z ziemniakami i łososiem

    Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, żeby nie były zbyt miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki....