• Informacje na temat:

    zapiekane ziemniaki w smietanie

Przepisy na temat: zapiekane ziemniaki w smietanie
  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Lekka, zdrowa i niezwykle bogata, taka jest kuchnia izraelska, która na świecie kojarzona jest głównie z koszernością. To jednak oryginalna mieszanka kuchni wszystkich kontynentów, pełna orientalnych smaków, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.

  • można jeść jako samodzielne danie, jako dodatek do mięs

  • Zapiekane ziemniaki w śmietanie to prawdziwa bomba! Nie wymagają żadnych dodatkowych sosów, czy dipów. Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka się w mleku i śmietance (lub samej śmietance).

  • Ziemniaki zapiekane z warzywami i serem typu feta.

  • tym razem na kapuścianą nutę :)

  • alternatywa dla gotowanych ziemniaków, puree czy frytek

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane ziemniaki"

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekane ziemniaki"

  • Pyszne chrupiące ziemniaczki poprostu rewelacja :)

  • Tego jeszcze nie było, pyszne ziemniaczki na obiad.

Artykuły na temat: zapiekane ziemniaki w smietanie
  • Ukraińskie smaki: Deruny  w garnkach

    To placki ziemniaczane układane warstwami w glinianych garnkach i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Podkarpackie gołąbki

    ...trafiła wiedza o tym, że te regionalne gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą, zapiekane w śmietanie i kwasie z kapusty, podane ze skwarkami i łyżką gęstej śmietany, to jest absolutny rarytas! Jestem...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Wszystko to, co znajdzie się na wigilijnym stole, nie zawsze musi być przyrządzane wedle utartej, nieco wysłużonej już receptury. Lekka, a może nawet pikantna nutka ekstrawagancji dodana do sprawdzonej tradycji może stworzyć naprawdę zgrany duet. Jak zatem sprawić, by świąteczna awangarda okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę? Tajemnica tkwi w zgrabnym połączeniu.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Obiad po włosku

    ...bulionu instant, 2 łyżki pesto ze słoika 1. Warzywa obrać. Pory pokroić w plasterki, łodygi selera - na kawałeczki, marchew - w cienkie słupki, ziemniaki - w kostkę. Cebulę posiekać. 2. Kiełbaski pokroić(...) 12-15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy polać odrobiną sosu pesto, ewentualnie udekorować listkami oregano. Zapiekane gniazda z makaronu Składniki...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Wczoraj pisalam, ze Fin sie nie przejmuje. I po raz kolejny wyszlo, ze sie przejmuje, tylko nie pokazuje. Wczoraj po pracy postanowil zrobic nasze ulubione steki z poledwicy wolowej, a do nich ziemniaki zapiekane w smietanie i serze. Mowilam, ze raczej nie dam rady, ze tylko jablko i nudle wchodza, ale stwierdzil, ze potrzebuje energii, a nie tylko witamin z owocow i ze zjem ile dam rade, moze...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...