• Informacje na temat:

    zapiekane warzywa z kozim serem

Przepisy na temat: zapiekane warzywa z kozim serem
  • Zapiekanka z topinamburu i ziemniaków z kozim serem

    Topinambur jeszcze dość rzadko gości na naszych stołach. A warzywo to ma cenne właściwości obniża poziom cukru we krwi czy złego cholesterolu. Na początek wiec coś prostego - zapiekanka.

  • Muffiny jajeczne z warzywami

    Szybka przekąska dla dzieci, które uwielbiają jajka i niechętnie sięgają po warzywa. To również prosty zabieg, by przekonać dziecko do zjedzenia zdrowej przegryzki w formie ulubionych babeczek. Warzywa możesz dobrać dowolnie, świetnie nadają się: por, pomidor bez pestek czy grillowany wcześniej bakłażan. Muffiny łatwo przewieźć z miejsca na miejsce, więc to idealna potrawa na rodzinne pikniki lub...

  • Dynia na obiad i deser

    ...oraz dynię. Przygotuj dressing: składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć przykrywkę i energicznie nim wstrząśnij. Gotowym sosem polej sałatkę, a jej wierzch posyp kozim serem i orzechami. Koszt...

  • Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

    ...pieprzem oraz solą do smaku. Zieloną paprykę, pomidory oraz czerwoną cebulę kroimy w nieduże kawałki i układamy na kromkach. 2. Następnie posypuje ciabatty startym kozim serem i wkładamy na blasze do(...), a cebulę w piórka. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni. Odcedzamy tuńczyka i przekładamy go do miski, dodając do niego podsmażoną paprykę i cebulę. Na bagietkach...

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Ziemniak doskonale sprawdzi się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Szukasz inspiracji? Odkryj warzywny symbol Polski na nowo!  Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem Sposób przygotowania Ziemniaki dobrze umyj i natnij. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku. Następnie ułóż je na blaszce, skrop...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...w wodzie z solą warzywa, którymi chętnie zagryzają sączoną powoli szklaneczkę ouzo. Małe "co nieco" może być również na ciepło i w wersji bardziej wyrafinowanej, jak np. smażone pierożki(...). Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

  • Coś pysznego na obiad

    ...półtwardo.  3. Usmażone mięso z warzywami i przyprawami wymieszaj z ryżem, serem kozim oraz posiekaną natką. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  Klopsiki w bułce Sposób przygotowania 1. Zeszklij na(...), przykryj je folią aluminiową.  Warzywa pieczone Sposób przygotowania 1. Marchewki obierz ze skórki, potnij na cienkie plastry. Dodaj pokrojone w paski papryki, pomidorki. Obrane cebule...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser(...) grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. Bardzo znanym serem jest graviera...

  • Pyszności na cały tydzień

    Omlet z krewetkami i warzywami Sposób przygotowania 1. Marchew ugotuj na parze. Wystudź, obierz ze skórki i pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem oraz posiekaną, sparzoną cebulą. Do garnuszka wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę, sól, pieprz i wymieszaj.  2. Dodaj warzywa. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wylej masę na patelnie, rozprowadź ją równomiernie. Na wierzchu ułóż ugotowane wcześniej...

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    ...kozim serkiem i wyłóż farszem. Posyp startym na tarce serem żółtym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w temp. 180 st. C.  Kiełbaski z bobem Sposób przygotowania 1. Bób(...), rodzynki, majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zawiń surówkę w liście. Podawaj z ziemniakami lub kaszą. Zapiekane cukinie Sposób przygotowania 1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół...

Artykuły na temat: zapiekane warzywa z kozim serem
  • Tarta z warzywami i serem feta

    Fetę i twaróg można z powodzeniem zastąpić serem kozim, żółtym, zmieszać je z serkiem do smarowania lub kwaśną śmietaną.

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...

  • Księga smaków: Ser feta

    ...zapiekania, ale dobrze smakuje też w sałatkach. Lubi się z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i szpinakiem. Zdrowe menu Sałatki z serem feta to idealna propozycja dla osób o słabych(...) i potnij w paski. Dodaj wypestkowane oliwki. Ułóż na warzywach pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Polej sałatkę oliwą i dopraw do smaku. Wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż grube plastry...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Zapiekana polenta z warzywami - danie na kolacje

    ...i pomidory pokroic na czesci i poddusic 5 minut na oliwie, dodac sol i pieprz. Polente wylozyc do naczynia, pokryc kawalkami sera koziego, na to wylozyc warzywa. Polac calosc jajkami rozbeltanymi ze...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Carpaccio z buraków

    Burak czerwony jest jednym z najcenniejszych darów natury. Zawiera szereg witamin i składników mineralnych. Medycyna ludowa traktowała go jako antidotum na wiele dolegliwości. Jak skorzystać z dobroczynnych właściwości tego warzywa?

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Jarosze grillują

    Na ruszt kładziemy dziś sery i kolorowe warzywa sezonowe.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...