• Informacje na temat:

    zapiekane pod ciastem

Przepisy na temat: zapiekane pod ciastem
  • Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim

    Świeże zioła można wykorzystać dla wzmocnienia smaku oraz dekoracji dowolnych dań. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

  • Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

    ...zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!) Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty(...). Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze). Podajemy ze świeżymi ziołami!

  • Jabłka pod kruchym ciastem

    Pomysł na zimowy deser

  • Tarta gruszkowa pod bezą

    Bardzo smaczny deser!

  • Śliwki pod kruszonką

    Śliwki umyj i przetnij na połówki, pozbywając się pestki.

  • Truskawki pod orzechową kruszonką

    Składniki: 800 g truskawek 100 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g płatków migdałów 50 g cukru 70 g masła szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz owoców) połącz ze sobą. Ciasto powinno być dość sypkie, przełóż je do lodówki na minimum 2 godziny. Truskawki umyj, oderwij szypułki, podziel owoce na połówki...

  • Chaczapuri

    Pod tą dźwięczną nazwą kryje się zapiekany placek serowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale można dodatkowo ułatwić sobie pracę i wykorzystać opakowanie gotowego ciasta drożdżowego.

  • Desery z truskawkami

    Torcik z truskawkami Sposób przygotowania 1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi partiami cukier. Następnie wmieszaj po jednym żółtku. Mąki przesiej. Za pomocą szpatułki(...) do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, by składniki się roztopiły i połączyły.  2. Gdy masa trochę ostygnie (powinna być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do miski, a następnie dodaj mąkę, cukier...

  • Brownie z czerwonej fasoli

    ...1. Fasolę osączamy z zalewy, przepłukujemy na sitku pod ciepłą, bieżącą wodą. To warunek udanego wypieku! 2. Wszystkie składniki, włącznie z opłukaną fasolą umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Powstałą masę umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Jaglaki po toskańsku

    Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz.

Artykuły na temat: zapiekane pod ciastem
  • Otulone ciastem

    ..., od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka. Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku(...), aż ciasto się zrumieni. Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem. Wieniec drożdżowy Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki(...) solą. Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut...

  • W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać. 10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek. Do końca...

  • Czerstwe pieczywo? To nie problem

    ...z pieczywa z tymi dodatkami.  Upiecz tartę Nie musisz zagniatać spodu do tarty ani kupować gotowego ciasta. Czerstwy chleb świetnie je zastąpi. Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż na niej kromki(...). Na talerzu połóż kawałek ręcznika papierowego. Przełóż tosty, zaczekaj aż nadmiar tłuszczu wsiąknie w ręcznik. Podawaj na słodko lub słono, np. z dżemem, miodem, żółtym serem, wędliną, pomidorami...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Apetyt na rybkę

    .... Oprószyć pieprzem i solą. Papryki pozbawić nasion, pociąć w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mieszając, poddusić na rozgrzanym maśle. Przestudzić. Zioła grubo posiekać, wymieszać z cukinią. Mieszankę doprawić solą i pieprzem. 2. Na filetach rybnych rozłożyć...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort. Blaty czekoladowe195 mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła100 g gorzkiej czekolady100 g kakao3 duże jaja280 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki śmietany 18% Nadzienie gruszkowe150 g białej czekolady6 dużych gruszeksok wyciśnięty z jednej cytryny500 zimnego serka mascarpone Czekoladki smakowe300 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • Bacalhau com banana, czyli dorsz z bananami

    Przygotowanie: 1. Filety dorsza opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie skrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z przeciśniętym...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Wideo na temat: zapiekane pod ciastem
  • Świąteczne desery

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. W jego słodkim menu znalazły się takie potrawy jak: mus chałwowy z suszonymi śliwkami, jabłka w karmelu zapiekane pod piernikowym koglem-moglem oraz klasyczne ciasto marchewkowe. (DDTVN/x-news)

  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz

  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz