• Informacje na temat:

    zapiekana ziemniak i cukinia

Przepisy na temat: zapiekana ziemniak i cukinia
  • Sycący obiad: zapiekane parówki

    Sposób przygotowania Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą...

  • Co z tą cukinią?

    Po pierwsze, najprostsza będzie cukinia zapiekana w plastrach . Do przygotowania tej potrawy będziemy jeszcze potrzebować sól, ser parmezan oraz migdały w płatkach. Sposób przygotowania Dwie(...) w miejsce ziemniaków używamy cukinii. Rezygnujemy tu z cebuli. Sposób przygotowania Dwie cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich dwa jajka, mieszamy. Dodajemy tyle mąki, aby...

  • Zapiekane puree z ziemniaków i cukinii!

    ...​Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest bardzo łatwym i smacznym daniem.

  • Cukinia z bakłażanem i frytkami

    Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, bakłażan, pomidor, pojedynczy filet z kurczaka, pół kostki sera feta, 3 średniej wielkości ziemniaki, przyprawa Kucharek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do frytek i ziemniaków, olej. Sposób przygotowania: Cukinie umyj, osusz, przekrój na pół. Wydrąż miąższ, oprósz przyprawą Kucharek, ułóż w naczyniu...

  • Placki, frytki, kotleciki, chipsy - ziemniak niejedno ma imię. To postawa jadłospisu Polaków, ale przez wielki nie nauczyliśmy się, że ugotowane tak po prostu są nudne.

  • Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

    Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo.

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Pasuje do wszystkiego: potraw wielowarzywnych, zapiekanek, zup. Można z nią robić lazanię, placki, a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy też o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest w niej też sporo witamin...

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

  • Pyszna, warzywna zapiekanka

    Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte(...) masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. 

  • Dania na cały tydzień

    ...papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C.  Śledź z ziemniakami Sposób(...) i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce.  2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze...

Artykuły na temat: zapiekana ziemniak i cukinia
  • Zapiekanka z młodą cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki podobne jak ziemniaki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  2. Naczynie do...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Dynia zapiekana z ziemniakami

    Składniki na 4 porcje: po 1 kg ziemniaków i dyni hokkaido, 75 dag boczku, 3 cukinie, 1 cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 3 dag masła, 4 dag mąki, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz, ziarna gorczycy, 10 dag tartego żółtego sera, tłuszcz do formy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry. Dynię oczyścić...

  • Tanie i smaczne ziemniaki wyjątkowo często goszczą na naszych talerzach. Nie ma się co dziwić, w końcu bez większego wysiłku można wyczarować z nich wiele, różnorodnych dań. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie.Produkt ten uchodzi powszechnie za niezwykle kaloryczny. Warto jednak zastanowić się czy aby na...

  • ...na kolejne 10 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY . Pieczona cukinia w połączeniu z wyrazistym smakiem pieczarek, doprawiona grzybowym sosem to świetny pomysł na(...) oberżyną, doskonale nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek. Wypróbujmy oryginalne greckie danie Moussaka z mięsem mielonym, pomidorami i bakłażanem w roli głównej. Zaczynamy od ziemniaków, które...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Cukinia na obiad i przystawkę

    ...kilokalorii Cukinia faszerowana Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie, mała cebula, sól, szklanka kaszy jaglanej, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, pieprz. Do dekoracji: gałązki świeżej natki(...) mielonego mięsa wieprzowo- wołowego, olej, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 2-3 niewielkie cukinie, bakłażan, cebula, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zieleniny, np.: koperku...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...