• Informacje na temat:

    zamrażanie pierogów

Przepisy na temat: zamrażanie pierogów
  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...temperatura hamuje również procesy jełczenia tłuszczów. Większość mikroorganizmów jednak (poza pasożytami) potrafi przeżyć zamrażanie, dlatego ważne jest, by zachować szczególną ostrożność zarówno przed zamrażaniem, jak i po rozmrożeniu.  Podstawowe zasady mrożenia mięsa Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso, pod warunkiem, że nie było wcześniej rozmrożone. Proces ten powinien odbywać się...

  • Dzisiaj propozycja mięsna, a dokładniej mięsno-warzywna. W roli głównej kurczaczek, cebulki, pomidory i papryki. Moje sprawdzone połączenie. Doskonale nada się jako farsz do pierogów czy naleśników.

  • Wpadki w kuchni

    Rozpadające się pierogi Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi. Pierwsze, nieudane egzemplarze niestety nie będą nadawały się do ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą.  Czasami pierogi pękają...

  • Sprawdzony przepis na "Wigilijne farsze do pierogów"

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    ...gotować go długo, na niewielkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Rozpadające się pierogi Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi...

  • Farsz do pierogów, chyba troszkę inny od wszystkich...

  • Najwyższy czas na truskawki

    ..., np. makaron lub ryż. Całość wystarczy polać śmietaną i smaczny posiłek gotowy. Warto zapoznać smyka także ze smakiem bardziej pracochłonnych przysmaków: knedli lub pierogów z truskawkami. Owocowym...

  • Naleśniki z farszem z pierogów ruskich

  • Czasem dla odmiany robię właśnie takie krokiety są bardzo dobre i syte!

Artykuły na temat: zamrażanie pierogów
  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    Obiad w rodzinnym gronie? Przyjęcie? Zwykle wiąże się z tym mnóstwo pysznego jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, a żal byłoby wyrzucać… Jest na to sposób. Mrożenie!

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

      Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Lato bez zatruć

    ...nieuczęszczanych: tam mogą podać coś nieświeżego. Wybieraj więc to, co najmniej przetworzone. Unikaj kotletów mielonych, krokietów, pierogów, bigosu, fasolki po bretońsku, sałatki jarzynowej...

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...

  • Święta kojarzą mi się nieodmiennie z uszkami i pierogami z kapustą i grzybami. No i z barszczem czerwonym oczywiście. Kiedyś robiłam taki na zakwasie ustawianym...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja. Fot. 123RF/ Picsel Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi. Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...mniejsze porcje pierogów, które można po jakimś czasie rozmrażać, nie tracąc przy tym ich smaku i aromatu. Po podgrzaniu pierogi smakują jeszcze lepiej niż w święta, o czym doskonale wiedzą miłośnicy...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...