• Informacje na temat:

    zalewajka - zupa

Przepisy na temat: zalewajka - zupa
  • Zalewajka

    Prosta, sycąca i niezwykle smaczna zupa wiejska. Ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. Wypróbuj przepis w wersji wegetariańskiej, który pochodzi z książki "Wiosna wege".

  • Zalewajka

    Domowy żur, mączaste odmiany ziemniaka oraz suszone grzyby gąski - to główne składniki radomszczańskiej zalewajki. Zupa od kilku lat jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Tradycyjny smak zalewajki

    ...produktów tradycyjnych w regionie łódzkim wie naprawdę dużo. I to nie tylko, dlatego, że zalewajka produkowana przez jego firmę otrzymała kilka lat temu nagrodę "Perła Kulinarnego Dziedzictwa". Pan(...) Staniszewski. Znawcy tematu zaznaczają, że zalewajka jadana na wsiach w dorzeczu Warty i Pilicy już w XIX wieku, nigdy nie była nazywana barszczem. Według przepisu, najpierw należało ugotować...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Podobnie przyrządza się również popularną na Podhalu chrzonicę lub sodrę - jednogarnkową, mięsną zupę chrzanową zagęszczaną kwaśnym mlekiem, serwowaną...

Artykuły na temat: zalewajka - zupa
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Legendy i tajemnice Bieszczad

    ...kuchni. Na szlaku znajdują się karczmy i gospodarstwa agroturystyczne w Ustrzykach Górnych, Smolniku, Lutowis kach, Wetlinie i Cisnej. Charaktery stycznymi bieszczadzkimi potrawa mi są: zalewajka – zupa na bazie wywaru warzywnego z maślanki, fuczki – kapuściane racuchy z sosem czosnkowym i hreczanki, rodzaj kotletów mielonych z wieprzowiny z dodatkiem kaszy gryczanej. Bieszczadzki Park Narodowy...

  • W przeklętym raju

    Wywieźli nas z miejscowości Zastawie do punktu Równe, a później do Wołogdy. A w 1941 jeszcze dalej... Omsk, Jekatierinowka. Gdy wyjeżdżaliśmy, miałam pół roku. Na wygnaniu spędziłam sześć lat i osiem miesięcy - opowiada siostra Benedykta.

  • Przez żołądek do serca

    Chyba skończyłam się w temacie "przepis - wyznaje Agnieszka Pilaszewska i dodaje, że porzuciła gotowanie dla pisania!