• Informacje na temat:

    zalewajka na białej kiełbasie

Przepisy na temat: zalewajka na białej kiełbasie
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną(...) dodatkiem cebuli, boczku i białej kiełbasy. Na deser tradycyjnie serwowany jest kujawiok - słodka drożdżowa baba o stożkowatym kształcie. Na Kujawach, zwłaszcza w okresie Wielkanocy, popularnym...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., czyli pytlową. Jaką kiełbasę wybrać do żurku? W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej...

Artykuły na temat: zalewajka na białej kiełbasie
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., wędzonym boczkiem. m wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Wywar postały po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy zostaje odpowiednio doprawiony i smakuje doskonale. Czarna i czosnkowa polewka Czarnina, zwana również czerniną, czarną polewką czy czarna zalewajka - to tradycyjna polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Przez żołądek do serca

    Chyba skończyłam się w temacie "przepis - wyznaje Agnieszka Pilaszewska i dodaje, że porzuciła gotowanie dla pisania!

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Pyszności z Małopolski

    Zalewajka świętokrzyska Składniki: 75 dag ziemniaków, 0,5 l żuru, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 20 dag kiełbasy wędz. lub białej, ew. boczku wędz., śmietana, liść laur., 4 ziarenka ziela ang., sól, pieprz, słonina do okraszenia, 3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę, cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka z gotującą wodą włóż...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • Najsmaczniejsze radomszczańskie zalewajki wg tradycyjnej receptury i najlepsze restauracje 8 września br. zawładną Parkiem Solidarności w Radomsku. IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki. „Genialna impreza, która promuje dobrą kuchnię i każe się nie wstydzić własnej - prostej, normalnej i codziennej" - Magda Gessler.   Głównymi punktami programu będą rywalizacje znakomitych zespołów restauratorskich ( DOJO, EXCLUSIVE, JUAN, MIELENIUM, PATIO,TED, WARKA ) które ugotowany przez siebie...

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...