• Informacje na temat:

    zalewa do zamrozonej ryby

Artykuły na temat: zalewa do zamrozonej ryby
  • Ryba - zdrowie na talerzu

    Znajdź swój sposób na przyrządzenie ryby, by jeść ją ze smakiem jak najczęściej.

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    ..., mleko, ser, ryby, dania gotowe i jajka. Aż 4 na 10 rodaków usprawiedliwia się, że przegapiło termin przydatności do spożycia. Tylko co drugi z nas sprawdza go na opakowaniu. Co szósty przyznaje, że(...), których możemy kupić więcej i wcześniej (np. mąka, cukier, olej). A drugą ze świeżymi, jak mięso, ryby, warzywa. ● Zadbajmy o miejsce w lodówce, by świeże artykuły się nie zepsuły zbyt szybko. ● Na...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Fot. 123RF/Picsel ''Świeża ryba", ''dorsz prosto z kutra", ''najlepsza flądra na wybrzeżu" - nadmorskie restauracje prześcigają się w wymyślaniu chwytliwych haseł, wabiących wczasowiczów. Właściciele knajp żonglują słowami na potęgę, a podobnych reklam jest mnóstwo. Niestety, zdarza się, że prawda wygląda nieco inaczej. Chociaż może to dziwić, nad polskim...

  • Marynaty do mięs

    ...miesza. Mięso obkładamy lub zalewamy tak przygotowaną bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach(...), sól, pieprz Marynata do ryby (1. rodzaj) 2 średnie cebule pokrojone w krążki ćwierć litra mocnego białego wina 3 łyżki sosu sojowego starty ząbek czosnku 4 łyżki oleju szczypta pieprzu...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od(...) najzdrowsza, najsmaczniejsza i najbardziej tradycyjna kolacja w roku. Lubię ryby i warzywa, a Polacy nie jedzą ich tyle przez cały rok, co w Wigilię. Zatem smacznych świąt!

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...